Циклус иранског филма

Од 4. августа на Другом програму РТС-а почиње циклус иранског филма, у оквиру кога ће бити приказано седам остварења.

Савремени ирански филм једна је од водећих светских кинематографија. С публиком широм света успоставља живу и динамичну комуникацију, освајајући истовремено добре критике и најпрестижније филмске награде.

Упркос њеном креативном пробоју и међународној афирмацији, домаћа публика нема прилику да је боље упозна. А биће скоро пола века откако је Дариуш Мехрџуи скренуо свету пажњу филмом Крава (1969) и обележио почетак савременог иранског филма, односно „иранског новог таласа", иницирајући нови тренд стварања филозофских, иновативних и поетски интонираних дела.

Осим друштвеног ангажмана и приказа туробног стања у друштву, предочених интимним и породичним драмама сиромашних и појединаца из ниже средње класе, најзначајније обележје које је ирански филм задржао током пола века је поетизација свакодневице и живота тзв. обичних људи суочених с друштвеним неправдама и безизлазним ситуацијама, заговарајући, при том, људске врлине попут поштења, оданости, храбрости и пожртвованости.

Циклус започиње драмoм Дани живота (Days Of Our Lives, 2011) о иранско-ирачком рату (1980-1988). Брачни пар лекара одлази на прву линију фронта, како би збрињавали бројне рањенике.

Радећи тешке интервенције без паузе, губе осећање страха, све до једног тренутка, када схватају да су их Ирачани опколили...

Редитељ се у филму бави ратним страхотама, борбом за опстанак и осећањем страха, као најнегативнијом емоцијом из које се рађа беспомоћност.

Режија: Парвиз Шеик Тади

Затим следи драма Соломоново краљевство (Molke Soleiman, 2010). Ирански религијско-историјски филм о животу Соломона, краља Израела.

Темељи се на исламским изворима који су узети из Курана, али исто тако паралелно пронађени у неким јеврејским текстовима.

Соломон је већ као деветогодишњак постао принц одлуком оца, пророка Давида. Након очеве смрти, наслеђује круну и постаје краљ.

Бог га учини пророком и добија посебне моћи као што је управљање ветром. Господар је и демонима који за њега граде олтаре и кипове. У служби божанске мисије позива и владаре суседних земаља да се преобрате на његову, монотеистичку религију...

У главним улогама: Амин Зендегани, Махмод Пакниат, Елхам Хамиди...

Режија: Шахриар Бахрани

Поморски пут свиле (The Maritime Silk Road, 2011) - Према историјским подацима, први морнар који је прешао Индијски океан и стигао у Кину, звао се Сулејман Сираф. Филм говори о његовом путовању рутом коју називају морским Путем свиле. Њиме су пролазили бројни трговци испоручивали робу у Кину.

Један од путника био је младић Шазан који је у дневнику забележио догађаје током путовања од јужног Ирана до Кине и Тајланда.

Режија: Мухамед Бозоргниа

Једно од нас двоје (Yeki az ma do nafar, 2011) - Млада жена Сара је архитекта и покушава да открије најбољи начин да придобије поверење и наклоност свог шефа. Током стратегије коју постепено развија, осећа све већу страст према свом надређеном... Она проживљава огромно искушење, због кога доводи у питање дотадашња уверења и традиционално васпитање... Драма о савременој иранској жени и унутрашњој борби људи са пожудом и сексуалношћу.

Режија: Тахмине Милани

Драма Суперстар (Superstar, 2009) о животу арогантне филмске звезде чији се живот драстично мења, када се појави једна тинејџерка.

Суперстар заправо представља егоцентричног глумца, кога су слава и богатство заслепили и који је изгубио осећај за блискост са људима у свом окружењу. Он олако одбацује жене и третира их као да су лаког морала, укључујући и редитељку његовог последњег филма. Све се мења када му на врата закуца девојка, која тврди да је његова ћерка.

Режија: Тахмине Милани

Алцхајмер (Alzheimer, 2011) - Ово је прича о старцу коју болује од Алцхајмерове болести и који живи са својим псом. Филм на хумористичан начин приказује дан у животу ове двојице, када узроци постају последице и обратно.

Режија: Ахмад Реза Мотамади

Збрка (Zbrka, 2011) - Драма о човеку коме жена умире на порођају и који је принуђен сам да се брине о беби. Идиличан живот двоје супружника престаје у једном дану и следи период страховите борбе са тугом, коју надјачава жеља за опстанком.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. сеп 2015, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Ljubitelji filma mozda znaju, za.....

.....jedan film, koji nisam uspeo da vidim, a mnogo sam slusao o njemu. Igrao je negde 70 - ih, godina u tadasnjoj Jugoslaviji, izazvao je veliko zanimlanje ljubitelja filma! Koliko se secam, radi se o dvojici prijatelja, u mladosti, jedan je bio invalid - hramao je, a drugi nije video. Jedan je prosio za drugog, i skolovao ga je. Nisam siguran da li dajem dovoljno informacija, ali ljubitelji filma ce se setiti. Film je bio cini mi se indijski, a naziv mu je bio: "Ramu"!? Nisam previse siguran, jako bi voleo da ovaj moj komentar bude objavljen, i da oni koji znaju mi odgovore, kako se zvao film, i da li je moguce negde ga nabaviti! Volim starije filmove, i pogledam ih, kao: Sakupljaci perja, Ko to tamo peva, Secas li se Dolly Bell, Jedan dan zivota (mexicka melodrama - predivan film), Prodavacica ljubicica, Sjaj u travi....... Pozdrav svim ljubiteljima dobrog filma!

(понедељак, 28. сеп 2015, 13:57) - Nina [нерегистровани]

Iranski film

Oduševljena sam filmom Sve o Eli

(понедељак, 31. авг 2015, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Farhadi

RTS je skoro davao tri Farhadijeva filma-O Eli,Proslost i Razvod.BIli su odlicni!

(среда, 19. авг 2015, 11:36) - Aeternus [нерегистровани]

Razocaran

Jako slab izbor filmova. Postoje mnogo bolji iranski filmovi. Trebalo je da sami napravite izbor filmova priznatih i nagrađivanih reditelja, kao što su: Kjarostami, Gobadi, Mahmalbaf, Mađidi, Mehrđuji, Mirkarimi, Panahi i Farhadi.