Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а

Гудачи у галерији: Саша Мирковић и ансамбл Metamorfozis

Након четири веома успешна концерта којим је Радио Београд 2 у јесен 2018. обележавао свој јубилеј, настављамо циклус Гудачи у галерији са још четири атрактивне музичке вечери.

Гудачи у галерији: Саша Мирковић и ансамбл Metamorfozis  Гудачи у галерији: Саша Мирковић и ансамбл Metamorfozis

На петом концерту из циклуса Гудачи у галерији Радио Београда 2 (среда 6. март, у 19 часова) наступиће један од наших најбољих камерних састава, београдски ансамбл Метаморфозис са својим руководиоцем и солистом, истакнутим виолистом Сашом Мирковићем.

Програм под називом Дуалитети осликава специфичан и препознатљив репертоарски избор и оквир који негују ови изврсни уметници, а који на посебан начин повезује различите стилске, временске и изражајне полове и планове у музици.

Овога пута то je не само спој старог и савременог, него и трансформација постојећег у нешто ново, као и сусрет познатог и непознатог. Концерт тако почиње једним класицистичким, а завршава се једним савременим делом. Поред тога, унутар већине композиција на овом програму крије се двострука призма. Вече отвара „Дечја симфонија" позната и као „Симфонија играчака" још увек спорног ауторства, јер се приписује најмање двојици композитора - Јозефу Хајдну и Леополду Моцaрту. Овом познатом остварењу највећи контраст прави једно нама непознато дело које ће на овој вечери доживети српску премијеру: Wie der Wind in den Dünen (Као ветар у динама) за гудаче, савременог словачког композитора Петера Махајдика.

After Gould - Goldberg Variations with Schönberg in background (По Гулду - Голдберг варијације са Шенбергом у позадини) за гудаче, дело нашег савременог аутора Стевана Ковача Тикмајера, већ насловом говори о вишеструком преламању извора инспирације. Слично томе, иако у сасвим другачијем изражајном и стилском рукопису, старо и ново спаја Свита у старом стилу за виолу и гудаче, припадника млађе генерације српских композитора Драгана Латинчића.
Још један сваремени домаћи стваралац, Драгана Јовановић, у компоновању сасвим аутентичног дела полази од једне старе идеје и пише циклус Годишња доба, из кога ће ансамбл Метаморфозис и виолиста Саша Мирковић извести став Летo (Estate turbulenta). Читаво вече заокружиће њена оркестарска композиција Holiday.

Саша Мирковић (Чачак, 1980) један je од наших најуспешнијих не само виолиста, него музичара уопште. Изданак је чувене Школе за музичке таленте у Ћуприји, а дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Данас је ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Добитник је више значајних признања као солиста, камерни музичар и руководилац ансамбла Метаморфозис. Једно од најважнијих јесте прва награда на такмичењу Таленти за 21. век у Словачкој, захваљујући којој је добио могућност да наступа као солиста са Словачким камерним оркестром, са славним Богданом Вархалом на челу. Добио је и више специјалних признања за извођење савремене музике, од којих је последња Награда за извођeњe, прeзeнтовањe и промоцију српскe музикe "Алeлсандар Павловић" коју је освојио 2017. године. Премијерно је, у различитим извођачким улогама, извео више од 80 дела. Био је на челу деоница виола у неколико угледних домаћих али и иностраних састава попут: Београдског гудачког оркестра Душан Сковран, Ансамбла АРТЕ, Београдског камерног оркестра Љубица Марић, Камерног оркестра Шлезингер, Норвeшког омладинског оркeстра (Елвeрум), Нeмачко-скандинавског оркeстра (Бeрлин) и Свeтског омладинског мировног оркeстра (Стокхолм).

Као солиста, сарађивао је са Оркестром Жебељан, Београдском филхармонијом, СО Војске Србије Станислав Бинички, Нишким симфонијским оркестром, Омладинским симфонијским оркестром Југоисточне Европе, Камерним оркестром Универзитета у Крагујевцу, No Borders Orchestra, Словачким камерним оркестаром и Словачком симфонијетом. Био је члан квартета Контраданце и Кон-траст. Наступа на престижним фестивалима у угледним концертним дворанима и код нас и у свету.

Ансамбл Metamorphosis Саша Мирковић основао je 2005. године са идејом да промовише савремену музику у најширем смислу речи и изводи жанровски и стилски веома разноврсни репертоар (од барока до нашег доба), у коме се прожимају различити музички светови и правци, укључујући пажљиво одабране елементе популарних музичких жанрова.

Метаморфозис је ансамбл променљивог састава који се по потреби проширује акустичким и електронским инструментима, као и тетарским елементима. Отуда често у свој рад укључује и уметнике из других области и реализује и мултимедијалне пројекте.
Од оснивања сарађује са Гораном Бреговићем у оквиру пројеката Orchestra for weddings and funerals, My Heart has become Tolerant, Alcohol и Memoirs of Queen Margot, са којима је гостовао широм света, а наступио је са славном виолинисткињом Ванесом Меј на концерту Београдској aрени.

Посебно је ангажован у афирмацији домаћег савременог стваралаштва и премијерно је извео велики број дела српских аутора. Многа од њих су настала или као поруџбина ансамбла или као инспирација изврсним музицирањем Метаморфозиса и Саше Мирковића.

Уредник циклуса и преноса: Бојана Жижић
Продуцент: Нела Булић


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво