Циклус концерата Радио Београда 2 у Галерији РТС-а

Гудачи у галерији: Контрабас у првом плану

Радио Београд 2 свој велики јубилеј, 60. рођендан, обележава и циклусом од четири концерта у Галерији РТС-а - Гудачи у галерији. На њима наступају неки од наших најистакнутијих солиста и ансамбала. Они представљају сву разноврсност и богатство звука гудачких инструмената и изводе ремек-дела домаће и светске литературе за гудаче из различитих епоха.

Гудачи у галерији: Контрабас у првом плану Гудачи у галерији: Контрабас у првом плану

У оквиру четвртог концерта из циклуса Гудачи у галерији Радио Београда 2, контрабасиста Љубинко Лазић, са гудачким квартетом Rocher, представља програм Контрабас у првом плану. Овај уметник, припадник нове генерације свестраних музичара, изводи репертоар који чине дела многих епоха, праваца и жанрова - од барока до модерних композиција посвећених овом инструменту. Међу њима су и дела изабрана за концерт који ће бити одржан 26. децембра са почетком у 19 часова.

Период класицизма, најважнији у развоју контрабаса, током кога је у Аустрији настало много солистичких и камерних дела за највећи и најдубљи гудачки инструмент, представиће Соло квартет бр. 3 за контрабас, виолину, виолу и виолончело Јозефа Хофмајстера и Романса за контрабас и гудачки квартет Јохана Матијаса Шпергера. Део програма чини и стваралаштво најзначајнијег аутора музике за контрабас из периода романтизма - Ђованија Ботезинија. Опус овог италијанског композитора, који је и сам био виртуоз на контрабасу, осветлиће његов аранжман познате Арије из Оркестарске свите бр. 3 Јохана Себастијана Баха, као и Концерт за контрабас у ха-молу (у верзији са гудачким квартетом).

Љубинко Лазић (1979) ванредни професор на Универзитету уметности у Нишу и соло контрабасиста Београдске филхармоније, школовао се у Новом Саду, Цетињу, Минхену и Цириху. Током студија на Високој школи за музику у Минхену, у класи Клауса Трумпфа, учествовао је, као солиста и камерни музичар, на бројним такмичењима и фестивалима широм света. Достигао је највиши пласман на Интернационалном такмичењу контрабасиста у Чешкој, лауреат је Интернационалног камерног оркестра Палпити у Холивуду, учесник je фестивала Шлезвиг-Холштајн, фестивала у Сеулу, Луцерну, Ставангеру, Танго фестивала у Буенос Ајресу. Неколико сезона провео је у Циришкој опери и Виртембершком камерном оркестру, са којим и данас наступа, а свирао је и у Баварском радио-оркестру, Санкт-Петербуршкој филхармонији, Филхармонији нација Јустуса Франца, Оркестру музичке омладине Словеније, Минхенским симфоничарима, симфонијским оркестрима из Бад Рајхенхала, Пасауа, Аугзбурга и Вирцбурга. Као члан квартета контрабаса Басиона Амороза, освојио је Европску награду за најбољи квартет 2003. године и награду Ехо класик 2014. године.

Врхунац камерног музицирања представљао је концерт у великој сали Карнеги хола у Њујорку. Као солиста је наступао са Београдском филхармонијом, Македонском филхармонијом, камерним оркестрима из Минхена, Хајлброна и Оснабрука, Војвођанским симфоничарима и Руским оперским оркестром из Перма. Такође је Наступао је и са познатим музичарима као што су Пласидо Доминго и Максим Венгеров. Нижу и средњу музичку школу за тамбуру завршио је у класи професорке Галине Суботин и тако  постао први дипломирани музички уметник на тамбури. Снимио је дванаест дискова са ансамблом Басиона Амороза, трилогију са ансамблом Белтанго, трио са Немањом Богуновићем,  као и диск одабране музике за тамбуру и клавир. Учествовао је у стварању деведесетоминутног документарног филма о члановима квартета, имао је преко седам стотина концерата, бројне наступе на радију и телевизији.

Гудачки квартет Rocher део је истоимене музичке институције коју данас, осим дуа основаног 2008. године, чине и бенд и камерни оркестар Rocher. Репертоар квартета чине многобројна дела - од класике, преко популарних минијатура, до џез и евергрин стандарда. Поред концерата одржаних у Београду (Центар Сава, Коларчева задужбина, СКЦ, Свечана сала Скупштине града), наступали су на фестивалима широм земље: СОМУС, Тисин цвет, Шидско културно лето, Међународни фестивал класичне музике Врњци, Нишвил. У иностранству су наступали у: Чаковцу, Паризу, Женеви, Москви, Дубаију. Остварили су трајнe снимке за РТС, као и за локалне радио и телевизијске станице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво