„Моцарт на оригиналним инструментима" ансамбла New Trinity Baroque

Радио Београд 2 свој велики јубилеј, 60. рођендан, обележава и циклусом од четири концерта у Галерији РТС-а, „Гудачи у галерији". На њему ће наступити неки од наших најистакнутијих солиста и ансамбала и представити сву разноврсност и богатство звука гудачких инструмената, изводећи ремек-дела домаће и светске литературе за гудаче, различитих епоха. Циклус отвара ансамбл New Trinity Baroque 26.септембра, затим наступа гудачки квартет ТАЈЈ, 24. октобра, потом Гудачи Светог Ђорђа 28. новембра, а завршава се концертом контрабасисте Љубинка Лазића и квартета Rocher 26. децембра.

„Моцарт на оригиналним инструментима" ансамбла New Trinity Baroque „Моцарт на оригиналним инструментима" ансамбла New Trinity Baroque

Први концерт из циклуса "Гудачи у галерији " Радио Београда 2 у (у среда 26. септембра у 19 часова), носи наслов „Моцарт на оригиналним инструментима" и ретка је прилика да на неком од домаћих подијума уживо слушамо дела овог великана онако како су вероватно звучала у његово време. На њему ће и први пут код нас бити изведене три од седамнаест црквених соната колико их је композитор написао ( бр.2, 3 и 4). Изводиће их чланови ансамбла за рану музику New Trinity Baroque, а на програму су и Моцартов Дивертименто бр. 1 у Дe-дуру, К. 136/125а, као и његова Serenatа Notturna у Дe-дуру, К. 239.

Црквене сонате Волфганга Амадеуса Моцарта су једноставачни инструментални комади намењени извођењу током службе у Салцбуршкој катедрали. Познате и као „Епистоларне сонате", настале су у периоду између 1772. и 1780. године, у време када је композитор радио код салцбуршког надбискупа. Њихова кратка форма последица је жеље Моцартовог послодавца да црквени обред не траје дуже од три четвртине сата и иако носе назив, „црквене" готово да немају духовни карактер. Све осим прве компоноване су у брзом темпу. Писане су за различите саставе али у већини случајева су то камерна дела за две виолине и басо континуо, најчешће са оргуљама, које је у своје време највероватније свирао сам Моцарт.

Ансамбл New Trinity Baroque је састав специјализован за извођење музике 17. и 18. века. Основао га је чембалиста и диригент Предраг Госта 1998. године у Лондону, а последњих година његово седиште је било у Атланти, у САД. Окупља музичаре из различитих крајева света и на историјским инструментима изводи инструментална и вокално-инструментална дела од ренесансе до класицизма.

Ансамбл има завидну међународну репутацију и сарађивао је са многим угледним специјалистима за рану музику (Евелин Таб, Џон Холовеј, Илија Корол, Флоријан Дојтер, Стивен Дивајн и други). Наступао је у Великој Британији, Финској, Хрватској, Шведској и САД и гостовао на престижним фестивалима (Piccolo Spoleto у Чарлстону, Бостонски фестивал ране музику, Фестивал ране музике у Амхерсту, Sastammala Gregoriana у Финској, Вараждинске барокне вечери, Korkyra Baroque у Хрватској и Београдски фестивал ране музике). Редовно наступа и у Србији где је кроз учешће на Београдској барокној академији и при Новој београдској опери, реализoвao више ексклузивних пројеката, укључујући српске премијере капиталних остварења барокне епохе (опере: „Крунисање Попеје" и „Орфеј" Клаудија Монтевердија и „Орландо" Георга Фридриха Хендла).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво