Одржава се од 17.11. до 26.11.2014.

"Волите ли палеолитски ОП-АРТ"

Изложба радова проф. др Јаблана Славика коју РТС изводи у сарадњи са Универзитетом Метрополитан представиће компјутерске графике већег и мањег формата настале у периоду од 2005. до данас. Ове графике припадају новом правцу уметности - математичкој уметности

Полазећи од поставке до математичке структуре (фрактали, чворови и линкови, групе симетрија орнамената, теселације, полиедри...) представљају неисцрпан извор инспирације за уметнике од доба палеолита, аутор је реализовао серију компјутерских графика и транспарентних скулптура. Поред тога, користећи математичка знања о теселацијама, антисиметрији, теорији лабирината, вишедимензионим полиедрима, и сл. Аутор је креирао серију мобилних интерактивних структура (транспарентну хиперкоцку, модуларни лабиринт...) које посетиоци могу сами да модификују.

Аутор, проф. др Јаблан Славик, др наука и редовни професор математике припада веома малом броју аутора који се овом темом баве кроз уметничко изражавање и на светском нивоу је познат и признат као највећи зналац описаног поља у југоисточној Европи. Ова изложба представља суму његовог тродеценијског рада на датом пољу и његово уметничко виђење генезе.

Изложба ће бити праћена свакодневним догађањима:

У уторак, 18.11. у 19ч одржаће се два предавања аутора на тему "Визуелна математика" и др Љиљане Радовић (Машински факултет Ниш) на тему "Визуелна математика у образовању" у коме ће се осврнути на истоимени једносеместрални курс који се одржава на Метрополитан универзитету, као и ЕУ-Темпус пројекат са овом темом који је остварен у последње три године у сарадњи са Академијом за примењене уметности (Беч), Универзитетом Сеинт Лукас (Брисел), Универзитетом у Егеру (Мађарска) и Универзитетом у Јуваскули (Финска).

У среду, 19.11. у 19ч одржаће се радионица са израдом транспарентних модела, а за четвртак, 20.11. у 19ч чак два предавања: предавање доцент др Мирјане Деветаковић (Архитектонски факултет, Београд) на тему архитектуре и визуелне математике и др Сунчице Здравковић на тему визуелних илузија.

У петак 21.11. у 19ч одржаће се приказивање серије кратких МаthArt филмова у укупном трајању од 30-40 минута.

У суботу 22.11. у 19ч одржаће се предавање Славик Јаблана (Висока ИЦТ и Метрополитан универзитет): Симетрија и лепота чворова.

У недељу 23.11. у 19ч одржаће се предавање Ане Зековић (Технолошки факултет, Београд): Огледалске криве.

У понедељак 24.11. у 19ч одржаће се предавање Љиљане Радовић (Машински факултет, Ниш): Орнаментика српских средњовековних фресака.

У уторак 25.11. у 19ч одржаће се радионица "Огледалске криве" и "Препознавање орнамената".

У среду 26.11. у 19ч. одржаће се предавање Јадранке Хофман-Јаблан: Симетрија музичког дела.

Изложба ће трајати до 26. новембра 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво