Читај ми!

РТС на АСТРИ, приручник за подешавање

Аутор упутства за подешавање дипл. инж. ел. Слободан Аћимовић, из Холандије.

Инжењер Слободан Аћимовић из Холандије редакцији Сателитског програма послао је упутство за подешавање сателитских антена и рисивера.

Уколико је ваша антена (тањир) на крову или на неком неприступачном месту, посао препустите стручној особи. У свим другим околностима пробајте да самостално подесите вашу антену (тањир), као и потребне податке на вашем рисиверу. Пратите следећих шест корака:

1. ПРИПРЕМА

2. УНОС ПОДАТАКА У РИСИВЕР

3. ОКРЕТАЊЕ АНТЕНЕ (ТАЊИРА) У ОДГОВАРАЈУЋУ ПОЗИЦИЈУ ЗЈ. ПРОНАЛАЗАК ПОЗИЦИЈЕ РТС-а

4. МЕМОРИСАЊЕ ПРОНАЂЕНИХ ПОДАТАКА СА АСТРЕ У ВАШ РИСИВЕР

5. СОРТИРАЊЕ ТВ И РАДИО-СТАНИЦА

6. ПОЧЕТАК ГЛЕДАЊА РТС-а НА НОВОМ КАНАЛУ АСТРА САТЕЛИТА

Припрема

На тањиру олабавите све шрафове којима је фиксиран тањир за стуб носача, како бисте у трећем кораку могли да окрећете антену (тањир). Припремите потребне податке које је РТС објавио у вези са новом фреквенцијом за сателит Астра. Ево их још једном:

Сателит: ASTRA позиција 19,2°Е East (источно)

Фреквенција: 11023,25

Поларизација: Horizontal (H)

Проток симбола (Symbol rate): 22000 Sym/s (22 MSym/s)

FEC: 5/6

Прво да разјаснимо неке податке. Подаци за поларизацију (Polarisation) и FEC су јасни. Код многих рисивера се проток симбола уноси у хиљадитим вредностима, дакле ту се уноси 22000. Oвај податак је унео доста забуне код гледалаца. Многи су уносили вриједност 22. РТС је објавио податак као 22 Msym/s, а овај М значи 3 нуле онда треба, дакле, уносити 22000. Фреквенцију (Frequency) са децималним цифрама је код многих рисивера немогуће унети, па је онда довољно да се унесе цели број 11023. Сада је за многе од вас најбитније како да ефикасно и брзо пронађете положај вашег тањира који одговара позицији Астра сателита.

Шта значи 19,2° East?

До сада сте РТС гледали преко сателита Хотбирд, а он је имао позицију 13° East (источно). Дакле сада морате окретањем ваше антене са позиције 13 ° East прећи на позицију 19,2°Е . East значи источно. Као полазна тачка за одређивање положаја вашег тањира јесте правац југ. Ако немате компас, ви отприлике у вашој кући или стану знате који је правац југа. Станите иза тањира, мало се удесно померите и лицем гледајте према југу. Ако бисте стајали у том ставу и ако би неко командовао окрет на лево, то значи да се ваше тело окренуло тачно у правцу истока, тј. од правца југа до правца истока направили сте прави угао од 90 ° (степени). Дакле, сада гледате у правцу истока. Вратите се у првобитни положај и гледајте поново у правцу југа.

Поновимо још једном, између праваца југ и исток имамо укупно 90°. Негде на средини између праваца југ и исток, угао износи 45°.Ако то опет преполовимо већ имамо вредност од 22,5°. Још само мало мање од тога и ето нас до вредности 19,2° East, а то је правац који нама треба. Да се не бисте мучили са овом вежбом, ви сада сигурно знате да је ваш тањир на позицији 13° East (источно). То је позиција за ваш садашњи сателит Хотбирд. Дакле, ваш тањир морате полако окретати налево за само пар центиметара да би постигли позицију Астра сателита. Али о овоме још једном у трећем кораку. Овим сте извршили све припреме, на антени олабавили шрафове и снабдели се потребним теоретским знањем, како бисте разумели шта треба тачно радити у вези са тражењем позиције сателита Астра.

Унос података у рисивер

„С обзиром на то да постоје на стотине марки рисивера немогуће је дати упутство за све те рисивере, али се код свих морају унијети сви подаци које смо вам навели у кораку 1. Најбољи је пример да вам објасним како сам то ја радио на мом дигиталном рисиверу. Тај рисивер има доста скромне карактеристике, купљен је скоро пре 15 година, никада га нисам ни мењао, јер задовољава све функције које су потребне. Ако ви имате рисивер новије продукције, утолико боље, али ако сам ја све могао припремити са овим старим рисивером, онда можете и ви сигурно са вашим новијим рисивером", истиче инжењер Слободан Аћимовић.

- Узмите даљински од рисвера (не даљински од ТВ) и притисните дугме MENU

- Изаберите INSTALLATION (Инсталација) затим притисните дугме ОК

- Изаберите SERVICE SEARCHING (Тражење сервиса) затим притисните дугме ОК

- Унесите PIN Code. Зависи од рисивера, код инж. Аћимовића је то 0000 (4 нуле), можда није потребно, затим притисните дугме ОК

- Изаберите ANTENA SETTING (Подешавање антене) затим притисните дугме ОК

- Хоризонталном стрелицом промените назив сателита Хотбирд у сателит Aстра, затим притисните дугме ОК

- Изаберите MANUAL SEARCH (Мануелно тражење)

Унесите ове вредности:

Frequency: 11023 затим дугме стрелица на доле

Polarisation: Horizontal (H) затим дугме стрелица на доле

Symbol rate: 22000 затим дугме стрелица на доле

FEC: 5/6

Пажња, сада даље ништа више не радите са вашим даљинским управљачем. Углавном можете само приметити да на вашем екрану постоји једна хоризонатална линија која је сигурно црне боје, то значи да за ове нове унесене податке немате сигнал сателита Астра.

Окретање антене (тањира) у одговарајућу позицију, тј. проналазак позиције РТС-а на сателиту Астра

"За овај део посла потребне су две особе. Зависно од растојањаа између вашег ТВ апарата и ваше антене, можете комуницирати нормално ако нисте пуно удаљени, али ако је неко на крову а ви у соби где вам је смештен ваш ТВ апарат онда користите мобилне телефоне", саветује инжењер Аћимовић.

Дакле, након унесених података наведених у другом кораку на екрану вашег ТВ апарата постоји једна хоризонтална линија која је сигурно црне боје, то значи да за ове нове унесене податке немате сигнал сателита Астре. Сада наступа особа која треба да почне окретати тањир полако тј. постепено, пажљиво налево. Та особа вам мора јавити да почиње са окретањем. Пратите шта се дешава на екрану. Чим се појави уместо црне линије до краја испуњена зелена линија брзо јавите помоћнику да заустави окретање. Ту могу бити разне ситуације, да сте ви каснили или ваш помоћник није брзо реаговао, али при појави зелене линије мало налево или надесно да би цела линија била зелена, ви сте у ствари пронашли позицију Астра сателита. Сада ће рисивер сам почети претраживање свих ТВ и радио-станица које се налазе на Астра сателиту. Код неких рисивера морате ово претраживање активирати тако што ћете притиснути дугме ОК. Чекајте десетак, 15 или 20 минута (зависно од вашег рисивера) док рисивер не обави овај посао.

Меморисање пронађених података са Астре у рисивер

Када је рисивер завршио посао у трећем кораку на добијену поруку притисните дугме ОК како би се извршило меморисање свих података.

Сортирање ТВ и радио-станица

Уколико вам је РТС приликом подешавања података за нови сателит Астра остао на редном броју 1, онда је за вас овај корак завршен и можете прећи на корак број шест. Али ако се на пример деси да је РТС приликом подешавања података за нови сателит АСТРА, добио неки други редни број, а ви сте се навикли да је РТС заузимао редни број 1 онда морате обавити још једну малу корекцију тј. сортирање. Узмимо један пример: Код вас је РТС добио на пример редни број 23. Дакле РТС желите да пребаците са редног броја 23 на редни број 1. Ево поступка:

- Узмите даљински од рисвера (не даљински од ТВ) и притисните дугме MENU

- Изаберите INSTALLATION (Инсталација) затим притисните дугме ОК

- Изаберите SERVICE ORGANIZING (Организација сервиса) затим притисните дугме ОК

- Унесите PIN Code. (на рисиверу инж. Аћимовића је то 0000 (4 нуле), а можда није потребно, затим притисните дугме ОК)

- Изаберите ORGANIZE TV SERVICES (Организација ТВ сервиса) затим притисните дугме ОК

- Изаберите ORGANIZE ALL SERVICES (Организација свих сервиса) затим притисните дугме ОК

- Вертикалном стрелицом дођите до броја 23

- Погледајте на екрану легенду према којој се (зависи од рисивера) дугме зелене боје на даљинском вашег рисивера користи за померање станице са једне позиције на жељену позицију. Дакле сада када вам је РТС изабран на позицији 23 притисните зелено дугме. Тада ћете приметити поред назива РТС једну малу икону у облику две стрелице (са правцем горе и доле). То значи да је станица РТС-а спремна за померање. Пошто се број 1 налази изнад броја 23 ви треба 22 или 23 пута притиснутие дугме вертикалне стрелице на горе чиме ћете РТС померати према редном броју 1. Када је РТС заузео редни број 1 притисните дугме ОК. Овим је сортирање завршено.

Почетак гледања РТС-а на новом каналу АСТРА сателита

Притисните дугме Exit (зависи од рисивера) више пута да бисте изашли из менија. Чим сте изашли из менија какво дивно изненађење: На вашем екрану видите слику РТС канала. Срећно и уживајте, поручује инж. Аћимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво