Извоз преко поштанског шалтера

Мала и средња предузећа моћи ће пакете са робом да извозе преко поштанских шалтера, изјавио је Горан Ћирић, генерални директор ЈП ПТТ саобраћаја Србије у ”Србији на вези”.

Пројекат извоза преко поштанских шалтера је један од три стратешка пројекта које Пошта Србије намерава да реализује ове године.

"У сарадњи са Владом Републике Србије, Управом царине и Агенцијом за привредне регистре развили смо систем који ће омогућити да 330 000 малих и средњих предузећа, које се често сусрећу са тешким административним изазовом при извозу, тј. морају да прикупе најмање седам извозних докумената, тај посао обављају много једноставније користивши аутоматизовану процедуру у пошти", рекао је Горан Ћирић.

Корисник ове услуге у било којој експозитури Поште најпре попуњава електронски образац, затим пакује пакет са робом до 30 килограма. Вредност робе процењује Царина, а Пошта за услугу примењује јединствену цену за све зоне. Без обрзира на зону, а Европа је прва, Африка друга и Америка трећа, јединствена цена износи 1000 динара. На основну таксу додаје се и надокнада од 170 динара по килограму робе, а укупна цена укључује и авионски превоз.

"Пошта Србије је за овај пројекат користила искуства неких земаља Латинске Америке, али ће врло вероватно искуство Словеније бити примењено у пракси. Словеначка пошта ради извоз пакета чија вредност не прелази хиљаду евра, а од одлуке Владе Србије зависи да ли ће се у потпуности користити тај модел, или ће вредност пакета моћи да иде и до шест хиљада евра... Када Влада Србије на некој од наредних седница донесе Уредбу којом се "Пост Експорт" услуга у потпуности регулише, почеће и њена примена", рекао је Ћирић нагласивши да је Пошта Србије спремна за пружање ове услуге од 7. јуна, а да се почетак очекује током јуна.

Ћирић је у "Србији на вези" за ову годину најавио реализацију још два стратешка пројекта Поште. Први се спроводи у сарадњи са Железницама Србије - постављање оптичких каблова дуж пруга у нашој земљи. Циљ овог пројекта је модернизација капацитета и у најзабаченијим експозитурама Поште. Реализација пројекта укључивања Поште у посао замене личних докумената најављује се за почетак 2012. Ово ће бити омоугћено приступом јединственом регистру матичних књига. Интегрисани систем матичних књига већ постоји  у 27 градова Србије, а циљ је да се умрежи свих 175 градова и општина. То ће омогућити омогућити да људи више не путују у место рођења по крштеницу, уверење о држављанство, извод из књиге венчаних...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво