Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Гошће у студију, амбасадорка Министарства спољних послова Србије, др Љиљана Никшић и проф. др Љиљана Марковић, деканка Филолошког факултета. Реприза емисије у среду, 16. октобра у 13 сати.

Традиција српске дипломатије је вишевековна - прошло је више од 800 година откако је Растко Немањић ударио темеље дипломатији светосавског пацифизма. 

Управо та и таква дипломатија брана је пред ревизионистичким покушајима да се промене историјске чињенице, а негујући културу сећања она афирмише идентитет нашег народа, чиме обезбеђује поштовање међународних актера и добру позицију међу њима.

Ко су каријерне дипломате данас? Од времена Св. Саве, преко Аврама Петронијевића, Дучића, Пупина, Црњанског, Андрића...ко су људи од чије вештине зависе важне одлуке у центрима моћи. У промењеном политичком дискурсу промењене су и полуге моћи - како се у таквим околностима дипломатија светосавског пацифизма бори за заштиту интереса Србије?

Од првог октобра млади у Србији моћи ће да студирају хебрејски језик и културу на Филолошком факултету у Београду.

Почетак рада Мултимедијалног центра и лектората за хебрејски језик обележен је програмом који је био посвећен осамдесетогодишњици од почетка Другог светског рата и седамсто деведесетој годишњици од првог ходочашћа Светог Саве у Јерусалим.

О „мекој моћи" српске културне и академске дипломатије говориће гошће у студију, амбасадорка Министарства спољних послова Србије, др Љиљана Никшић и проф. др Љиљана Марковић, деканка Филолошког факултета.

Уредници: Милена Вујовић и Татјана Адамовић

Реализација: Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво