Чикашко "Прело" прикуља средства за обнову цркве у Петрињи

Удружење крајишких Срба Прело је једна од најактивнијих организација у српској заједници у Чикагу. Њихово манифестација "Крајишко Прело" сваког пролећа испуни велику салу нове Грачанице, а Кестенијада на јесен привуче посетиоце са шире територије Чикага. Овога пута је оргнизовано једно донаторско вече, за цркву на Банији.

На хуманитарној вечери у организацији Удружења крајишких Срба Прело у Чикагу, прикупљено је 15000 долара за обнову цркве Светог Спиридона Чудотворца у Петрињи на Банији.

Донације су дали чланови удружења и поштоваоци ове организације.

Присутне је поздравио архимандрит Серафим Балтић, игуман манастира Нова Грачаница.

„У овом нашем тумарању по цијелом свијету и у брањењу својих душа прво, па онда нечег другог што нешто вриједи, само ће вјера да нас одржи. Обичаји су дивни, уживаћемо вечерас, али нека вјера одржи све вас и нас, браћо и сестре", каже отац Серафим.

Говорио је и отац Саво Босанац. Старешина храма Светог Јована Крститеља у Белвуду.

„Ви овде не заборављате своје порекло и што видим да су многи у новој домовини успели да изграде своја домаћинства. Имате добру децу коју школујете и која ће да буду понос и леп пример свима нама. Нека Бог чува све што ви градите и стварате. Радујте се свему што постижете", каже отац Саво Босанац.

Председник Удржења Прело је Љубинко Шпегар.

„Та црква је неколико пута рушена, неколико пута изграђивана...времена су тешка и није лако томе народу доћи до неких средстава и био је један захтев крајишком Прелу, ако можемо нешто да учинимо да се помогне тој црквено-школској општини, парохији и том народу. Ми смо разматрали да је нама најлакше да се дође до неких средстава, да се направи нека хуманитарна активност и ми смо се из тих разлога сви овде скупили", каже Шпегар.

Планирају се и наредне хуманитарне вечери за помоћ цркве у Петрињи. Наредна је заказана за март 2019. године у Хамилтону, у Онтарију у Канади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво