Два голуба везаних крила у неуспелом лету, симбол прекинутог детињства

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда 13. септембра открили су спомен-обележје страдалој деци Српског Сарајева у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и положили венце.

                                        "У сумрак све је застало

                                        ни ветрови се не мичу

                                        зло ножем крвљу шкропљеним

                                        и причу о смрти говори

                                        на одру дете заспало

                                        и неке жене наричу

                                        над крилом мајке склопљеним

                                        да мртво чедо одмори"

стихови су поеме Сумрак песника Горана Врачара, коју је посветио страдалој деци. 

Синоним за сву убијену децу Српског Сарајева су Милица Лалевић и Наташа Учур које је мучка рука снајперисте 11. марта 1995. заувек прекинула у игри ластиша.

„У том тренутку видели смо да је све беспомоћно, да не можемо ништа учинити. Марко Вуковић и ја смо се погледали, покушали да кажемо један другом нешто...мени је стао глас, занемео сам...Марку Вуковићу су почеле сузе једна за другом да лете, пришли смо један другом и рекли смо: Па зар је могуће да постоје људске сподобе да ова два детета, која су тек ушла у живот, гађају снајпером!?", каже Славко Ждрале.

Шесторо убијене деце били су ученици Основне школе Свети Сава, најмлађи уписан у први разред, најстарији није успео подићи сведочанство у завршеној основној школи. Међу најмлађим страдалим је Милун Тешановић од 18 месеци који је убијен са својим родитељима.

„Хвала онима који су дошли на ту идеју, да се не заборави. Шта је било, било је, али опет кад има неко сећање, неко обележје, другачије се односи", каже Рада Цвијетић.

Сећање на најмлађе страдале, задатак је и трајна обавеза свих нас, јасна је порука из школе Свети Сава, одакле је и потекла иницијатива за помен обележје.

„За 120 страдале деце Српског Сарајева. Тај списак није коначан, и у сарадњи са центром за истраживање разних злочина ћемо радити на документовању свих података о страдалој деци, јер су се, нажалост, расељене породице из Српског Сарајева расуле по белом свету. Још увек немамо све информације и тачан број страдале деце", каже Данијела Мрда, директор ОШ Свети Сава Источно Ново Сарајево.

"465 је најмање деце убијено у недавном отаџбинско-одбрамбеном рату. Ако је неко био спреман да убије дете, а поготово из снајпера, као што се овде најчешће дешавало, нека је проклет цео живот", каже Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила.

За оне који су убијали децу нема опроста, поручио је председник Српске истакавши да су српске жртве у минулом рату, укључујући и децу, минимизирана, али и да за њих нема правде. Оценивши катастрофалним рад суда и тужилаштва, Додик је истакао како се не може прихватити такво правосуђе, и како ће учинити све да правда стигне злочинце.

„Нема опроста за оне који су убијали децу. Потрудићу се убудуће да институције Републике Српске, док ког постоје прогоне злочинце над нашом земљом. Не могу опростити, нити хоћу. Исто се одричем било кога у српском народу који икад убије дете, без обзира чије је и без обзира на мотиве", рекао је председник Српске Милорад Додик.

Спомен обележје, два голуба везаних крила у неуспелом лету, дело је академског уметника Борка, по идејном решењу Горана Врачара, који је у славу убијене деце, написао поему Сумрак, споменик које ће остати као трајно сећање на сву децу Српске убијене у протеклом рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво