Речити фото есеји уметника Илмара

У Руском дому у Београду, још увек је у току изложба фотографија руског уметника Илмара под називом "Традиције Словена", која је заправо прва фаза пројекта чији је циљ да се сазнање о српској културној баштини рашири по свету. Пројекат Serbia's CraftBeat подржала је Туристичка организација Србије и Етнографски музеј у Београду. Изложба је организована поводом 180. годишњице успостављања руско-српских дипломатских односа и 85. годишњице Руског центра за науку и културу у Београду.

Када чујемо да један странац промовише српски етнос и културу у свету, звучи заиста необично. Па ипак, ако је реч о руском уметнику, звучи и обично и логично.

Илмар је фотограф из Русије који већ 4 године живи и ради у Србији. Каже да је то била љубав на први поглед, јер је фасциниран природом наших завичаја и обичајима наших људи. Тако је одлучио да остане, одабрао Велико блато, српско село у којем је нашао мир у својој кући. Његова мисија пропагирања српске културе, традиције и обичаја људи нашла се пред нама, а ми смо били део ње само на трен, као посматрачи.

„Овде видимо сам почетак...то је Пирот, историја пиротских ћилима и Сирогојно, а даље намеравамо да по списку који имамо са Етнографским музејом, фотографишемо село по село, и традицију за традицијом", каже Илмар.

Пројекат Serbia's CraftBeat има назив на енглеском језику управо да би био пријемљивији за странце и потенцијалне туристе са енглеског говорног подручја. Смишљен је са намером, да на најбољи могући начин приближи српску културу у иностранству.

Фотографским приповедањем о традиционалним српским занатима, о местима у којима се они развијају и о људима који чувају традиције својих предака, изложба Традиције Словена у Руском дому уметника Илмара, поентира портретну фотографију и фото есеје, као његов примарни уметнички правац.

„С обзиром на то да сам портретиста, а не рекламни фотограф, трудим се да, што је могуће више, удахнем живот и емоције у своја дела. Да би то били фото есеји који делују на душу посматрача и који омогућавају успостављање дијалога између, рецимо, баке која седи у Сирогојну и штрика џемпер, и неког младог човека у било ком делу света и да би постигао да се гледалац заљуби у српски детаљ онако како сам у њега заљубљен ја", рекао је уметник за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво