Земљаку у част

Српско-канадско доброчинство "Јован Дучић" из Торонта, основано је 1991. године, а сваке године организује три догађаја. С пролећа је то песничко вече, у августу обележе славу друштва Светог Илију, а у позну јесен имају Херцеговачко вече. Недавно су се окупили на песничкој вечери, славном земљаку у част.

Јубиларно песничко вече Удружења Јован Дучић, била је прилика на подсећање на читаву плејаду песника и књижевника који су у протеклих 20 година допринели да ово вече има посебно место у српској заједници у Торонту.

Љубиша Влатковић подсећа да ово удружење окупља земљаке од Книна до Скопља и од Београда до Требиња.

„Јако нам је драго да смо кроз ове песничке вечери имали плејаду гостију и великих имена, данашњих Шантића и Дучића, као што су песници Божо Глоговац, Благоје Баковић, Ђорђо Сладоје, то су имена која су оставила печат нашем друштву и која смо представили канадској публици", каже Љубиша Влатковић, члан Удружења Јован Дучић.

И ово вече почело је молитвом, а међу званицама су били бројни пријатељи друштва, али и генерални конзул Василије Петковић и књижевник Лабуд Драгић, који ових дана у Торонту представља своја дела.

Текстове Андрића, Црњанског, Ћопића, Шантића до касно у ноћ, говорио је глумац Атељеа 212 Тихомир Станић.

„У овом времену убрзања и трке за забавним садржајима, мислио сам да неко мора...ја сам онај који мора да се бави овим што ја радим. Научио сам напамет један велики одломак из романа На Дрини ћуприја, већ 17 година то говорим, као и поезију Црњанског, Симовића, Радичевића, Ђуре Јакшића...Мислим да је то, на крају крајева, нека врста обавезе и дуга према неком позиву од којег живим", каже Тихомир Станић за РТС.

Доброчинство Јован Дучић је протеклих деценија, на име помоћи сиромашнима у завичају, установама и црквама, послало више од 500 000 долара, а недавно су покренули нову хуманитарну акцију.

„Покренули смо један амбициозан пројекат, желимо да избришемо границе између наших народа, да пошаљемо нека медицинска возила у наш крај. Нешто иде у Републику Српску, нешто у Србију, Црну Гору", каже Љубиша Влатковић.

И ове вечери, уз поезију, вино, свеће, посну вечеру, прикупљали су средства за набавку 12 амбулантних возила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво