Чикашки сусрет фолклораша

Фолклорни ансамбл "Гаврило Принцип" у Јужном Чикагу одржао је свој зимски фестивал, на којем су гостовале и друге фолклорне групе из шире чикашке регије. Иначе, чланови ансамбла наступали су протеклих година широм Америке, а посетили су и Србију.

Фолклорни ансамбл Гаврило Принцип у Чикагу има чланове од 3 до 18 година старости. Овде је обичај да млади са 18 година прекину играње фолклора, јер обично оду на студије у друга места, па више не могу долазити на пробе.

Ансамбл делује при цркви Свети Симеон Мироточиви. Основано је пре 54 године. Догађај је својим присуством подржао и старешина храма протојереј ставрофор Лука Лукић.

„Заиста је било дивно и лепо на овом фестивалу вечерас видети нашу децу драгу како својим играњем и певањем показују ко су и шта су, одакле су и да шире нашу културу српску и православну", каже отац Лука Лукић.

Пера Станојчић ових дана изабран је за трећи годишњи мандат председника Црквеношколске општине.

„Добар је то приказ наше црквене заједнице. Нисмо много велики, али смо ваљани. Треба да се захвалимо и новијој емиграцији, јер се наша старија породица окупљена око Светог Симеона Мироточивог губи, али хвала Богу, имамо нову генерацију која стиже сада", каже Перо Станојчић.

Специјална честитка упућена је за Мирјану Карајовић која води ансамбл Гаврило Принцип већ 30 година.

Ранко Јовићевић, као активни родитељ помаже на многе начине, а и секретар је Црквеношколеске општине.

„Мислим да су нам људи који су стварали ово пре нас омогућили да ми пронађемо сада своје таленте, жеље. Мене је то повукло, а и син који игра фолклор", каже Јовићевић.

На фолклорном фестивалу у Чикагу учествовали су ансамбли из цркава Свети Сава и Свети Илија у Меривилу, у Индијани, као и ансамбли Дукати и Бисери.

број коментара 0 пошаљи коментар