Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Некадашња СФРЈ била је окружена БРИГАМА (Бугарска, Румунија, Италија, Грчка, Албанија, Мађарска, Аустрија). Данас је увелико нема, и свако појединачно води своју бригу, све уз ону народну "Бриго моја, пређи на другога". О чему ових дана брине, размишља, шта планира овај наш подељени простор, сазнаћемо кроз прелиставање штампе. Тим поводом, гост нам је историчар проф. др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју.

Проблем Избрисаних ни после двдесет шест година није решен! Да подсетимо: после отцепљења од СФРЈ, Словенија је 26. фебруара 1992. године, из свог регистра сталног боравка избрисала 25 671 грађанина, међу којима је било највише Срба, који су у тренутку одвајања имали држављанство неке друге републике бивше СФРЈ. Људи без докумената, без основних људских права, правду су потражили у најпре у словеначком и Суду у Стразбуру. Колико су успели у томе, за нашу емисију говори један од Избрисаних, генерал бивше ЈНА Милан Аксентијевић. Са њим je разговарао Мирослав Карлица.

Колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар посетиле су село Отишић, у сплитско-далматинској жупанији, недалеко од места Врлике (Хрватска). Пре рата, у овом селу било је око 1000 становника, данас свега двадесетак, махом српске националности. Своје проблеме и надања поделили су са Васком Радуловић.

Дан Уставности и Дан Републике Српске, и ове године биће обележен у Београду. О програму манифестације говориће директор Представништва Српске у Београду, који је уједно и организатор Млађен Цицовић.

Реприза емисије у уторак, 13. марта у 13.05

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глогоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво