Чикаго: У конзулату Србије обележен Дан државности

Дан државности Републике Србије обележен је и у Чикагу.

Пријему поводом Дана државности Републике Србије, у генералном конзулату у Чикагу присуствовао је, уз чланове српске заједнице и значајан број представника конзулата других земаља у Чикагу.

Конзул жеран Дејан Радуловић каже да је веома задовољан одзивом гостију.

"Било је преко 30 представника генералних конзулата у Чикагу тако да сам ја изузетно поносан што смо и ми вечерас имали пуно америчких пријатеља и пријатеља из читавог света. Наравно, увек смо презадовољни и поносни што имамо српску заједницу и што имамо представнике дијаспоре", рекао је Дејан Радуловић.

Председница хуманитарне организације Наши Срби, Кети Фенслоу, истиче да је на пријему срела и америчке пријатеље, а планира да организује и програм њене организације у овом простору.

Били су ту и представници Српске православне цркве, игуман манастира Грачаница, синђел Серафим Балтић.

"Ово је, знате, као још једна наша кућа, још један српски дом у иностранству. Ја се тако осећам, и надам се да тако и други људи могу да наврате и да се осећају тако", каже отац Серафим.

Отац Александар Петровић је старешина храма Свети Стефан Дечански на Лиленду, где редовно долази пуно фамилија, а има и велики фолклорни ансамбл и друге активности.

"Сваке године окупљамо се на овом месту, прослављамо Дан државности, припремамо се и за велики празник, Сретење Господње, тако да ћемо га и литургијски прославити у нашим храмовима", каже отац Александар.

За докторе, Жељка и Миру Атлагић то је прилика да на једном месту виде пуно познаника.

"Видим да је дошло доста дипломата из других европских држава, да су били у Србији и да имају позитивно мишљење о нама, о Србији", каже Мира Атлагић.

Прославу националног празника Србије Сретење организовала је и Српска братска помоћ 18. фебруара уманастиру Грачаница. 

број коментара 0 пошаљи коментар