Србија на вези: Прича о Вајагићима

Сви знамо за девет Југовића, али не и за девет Вајагића, браћу која су се из далеке Америке запутила на Солунски фронт. Прича о Вајагићима у "Србији на вези", вечерас на РТС Свет у 18.55 (реприза у 02.05).

Пре тачно сто година, крајем јануара 1918. у чувеном чикашком Аудиторијуму организован је скуп јужнословенских народа. На церемонији су говорили генерал Михајло Рашић, шеф војне мисије у Француској, Миленко Веснић, посланик Краљевине Србије у Паризу и Френк Лоуден, гувернер државе Илиноис. Био је то испраћај добровољаца у време Великог рата, међу којима се посебно истичу деветорица браће Вајагић, родом из Суве међе.

Занимљиво да је Вајагића добровољаца заправо било 17! Углавном су дошли из САД, међутим, има и оних који су као аустроугарски војници били заробљени на руском фронту, одакле су прешли у добровољачке јединице српске војске. За заслуге према краљу и отаџбини Ристо и Лазар Вајагић одликовани су орденом Карађорђеве звезде. Историчар Предраг Вајагић истиче да је ово јединствен пример у српској историји за породицу која потиче са простора ван територије Краљевине Србије.

Најјачи утисак данашњих Вајагића је одлука њихових предака да живот понуде за слободу Србије, иако су у то време живели у Америци где су отишли из Аустроугарске монархије.

Често хероји и њихова дела буду заборављени, али поштовање и енергија породица Вајагић неће дозволити да се то догоди. Организовали су удружење чији је председник др Никола Вајагић и зацртали циљеве...

Уредник емисије: Тамара Дрезгић

број коментара 0 пошаљи коментар