Гусле памте

Један догађај у Чикагу окупио је представнике српске заједнице из Сједињених Држава и Канаде. На Гусларској вечери у Чикагу наступили су гуслари из те две земље.

Домаћин другог Сабора гуслара Сверене Америке било је удружење гуслара Дража Михаиловић из Чикага, а у гостима су им били гуслари из Удружења Филип Вишњић из Кичинера у Онтариу и Вук Караџић из највећег канадског града Торонта.

Била је то ретка прилика да се на једном месту види значајан број гуслара и да се представе песме које су пренеле током стотину година информације о српској историји, догађајима и јунацима.

Све присутне поздравио је отац Добривоје Милуновић из Српског саборног храма у Чикагу.

„Заиста ми чини велику част и задовољство да вас поздравим, зато што чувате оно што је суштински важно за српски православни народ", каже отац Милуновић.

Организатори кажу да су захвални храму што има је уступио друштвену салу за овај догађај.

„Црквеношколске општине знају шта су гусле и шта је епска поезија. Излазе нам у сусрет максимално, ево и вечерас Црквена општина са Редвуд Драјва дала нам је салу бесплатно. Исто тако и Црлвеношколска општина Светог Јована Крститеља са Белвуда исто. У принципу, сарадња са црквом је више него добраа", каже организатор догађаја, Огњен Глигоревић.

„Осим гусала имамо и изворних група, Острог, Весели лисичари, Сметови код Зенице, Наздравичара и свега помало...", каже Здраво Станишић из Удружења Филип Вишњић, Киченер, Онтарио.

„Прво бих хтео да се захвалим у име нашег Удружења гуслара из Торонта, гусларима домаћинима, а нашем народу који је у Америци који нас је позвао и дао нам ту част да наступимо, да чувамо традицију, да негујемо наше обичаје", каже Владимир Ђерић, Удружење Вук Караџић, Торонто.

Један од најпопуларнијих гуслара је Милош Шегрт који нам преноси да постоји план да се оснуује школа гуслања при српском Саборном храму у Чикагу.

„Много је тешко сачувати традицију, гусле, обичаје, али народ се ипак одазива", каже гуслар Милош Шегрт.

Након сусрета у друштвеној сали Српског саборног храма у Чикагу, наредни догађај за гусларе из Чикагу и Канаде је 23. децембра у Кичинеру, Онтарију, у Канади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво