Србија на вези - кроз регион

О значају осивања подружнице фондације "Привредник" у Бањалуци, Србима повратницима у БиХ, манастиру Манасија и другим теммама, вечерас у "Србији на вези", коју уређују Нада Вукелић и Мирослав Карлица. Кроз регион, са РТС САТ у 18.55, репризни термин емисије уторак, 7. новембар у 13.05.

Председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и владика загребачко љубљански Порфирије, договорили су оснивање подружнице Српског привредног друштва Фондације Привредник у Бањалуци, која ће стипендирати талентоване ђаке и студенте српске националности са подручја Босне и Херцеговине. Овај подухват је заправо повезивање са Фондацијом која већ делује у Новом Саду и Загребу. Основна идеја покренута је још 1897. године у Загребу, када је банкар и трговац Владимир Матијевић, створио СПД "Привредник" у жељи да побољша економске и социјалне прилике српског народа у Аустроугарској монархији на крају 19. века. О значају оснивања подружнице и у Бањалуци, за емисију говоре председник Додик, премијерка Цвијановић и владика загребачко љубљански Порфирије.

Жеља протераних Срба деведесетих година прошлог века да се врате на вековна кућна огњишта јача је од свих неуслова који их тамо чекају. Срби повратници у село Витовље (Федерација Босне и Херцеговине) траже да имају макар воду и пут. Репортажу о животу Срба у овом делу Федерације видећете у прилогу колега из Радио телевизије Републике Српске.

У Подгорици је недавно, у крипти саборног храма Христовог васкрсења представљена књига Православна вјеронаука у основним школама у Црној Гори од 1834. до 1918., аутора протојереја Обрена Јовановића. Догађај су пратиле колеге из Српске телевизије Црне Горе.

Кроз изложбу Манастир Манасија-шест деценија истраживања и заштите, у Музеју Козаре у Приједору биће представљена највећа археолошка открића у вези са овом светињом као што је гробница самог њеног ктитора Деспота Стефана Лазаревића.

Удружење Дрежничана и Јасенчана у Београду ове године обележава 26 година рада и постојања. Ово, не баш велико Удружење, са пуно љубави чува успомене на родни крај, тамо негде на граници Лике и Горског Котара, смештених под обронке шумовитих планина. Наш гост у студију биће председник Удружења Дмитар Вукелић, са певачком групом и песмом пореклом из личких крајева.

Уредици Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар