Представљена Стратегија Срба из Словеније

У Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону недавно је представљен Нацрт Стратегије за очување и унапређење културног и националног идентитета српске заједнице у Словенији и унапређење односа између српске заједнице и институција Републике Словеније и институција Републике Србије и Републике Српске.

Радна верзија Стратегије за очување и унапређење културног и националног идентитета српске заједнице у Словенији и унапређењу односа између српске заједнице и институција Републике Словеније и институције Републике Србије и Републике Српске представљена је институцијама Републике Србије.

„Сматрамо да је Национални савет Срба Словеније за сада прва организација која је у Словенији која жели да води бригу о свим интересима Срба у Словенији. До сада су то радили углавном преко културних друштава. Међутим, у протеклих 25 година није направљено довољно што смо се одлучили да на једном другом нивоу, на други начин и преко других мостова покушамо да успоставимо сарадњу са матичном државом", каже Мр Бранислав Рајић, председник Националног савета Срба Словеније.

„Стратегија је основни документ по коме ћемо се равнати у нашем будућем раду. Треба имати у виду да је у Словенији више од 30 културних и других друштава, од тог броја око 20 ради оперативно неке ствари и то на подручју културе пре свега. Међутим, ни једна организација нема стратешких докумената по којима би свој рад равнала што се тиче сарадње са институцијама и матичне и домицилне државе", истиче Никола Тодоровић, секретар Националног савета Срба Словеније.

На изради ове радне верзије стратегије радили су највећи српски интелектуалци и други стручни људи, Срби различитих области професија који живе и раде у Словенији.

„Ми смо то саставили, имамо неке планове и визије и очекујемо да видимо шта ће представници српске државе да кажу о томе и наравно, очекујемо добру сарадњу", Љиљана Жикић, први потпредседник Националног савета Срба Словеније.

„Сада када добијемо овде, у Београду одзив од разних институција, онда наравно идемо и у друштва по Словенији, тако да на крају године рачунамо да ћемо усвојити стратегију по којој ћемо да радимо следећих 20, 30 година", каже Тодоровић.

Проблема српске заједнице у Словенији је много, али много је и њихових различитих друштава и организација, од којих свака, осим заједничких, има и своје посебне захтеве.

„Оно што бих сада истакла и оно за шта се сада боримо јесте да ујединимо сва та друштва којих има око четрдесетак, а око 65000 Срба живи у Словенији. Покушавамо да створимо неку организацију која би била кровна и објединила сва та друштва и интересе", каже Љиљана ЖИКИЋ/први потпредседник Националног савета Срба Словеније.

Оно што је најважније, сам председник Националног савета Рајић истиче као приоритет ангажмана у наредном периоду јесте захтев за добијање статуса националне мањине у републици Словенији. Као национална заједница нисмо признати и циљ Националног савета Срба Словеније је да заокружи циклус који имају Срби статусно у другим државама региона, а у Словенији га још увек немамо. Тај проблем имају и други народи бивше државе", каже за РТС Бранислав Рајић.

Скупу је председавао Владимир Божовић, саветник председника Владе Републике Србије за верска питања и регионалну сарадњу, који је истакао значај саме стратегије Срба у Словенији и обећао већу сарадњу и подршку матичне државе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво