Наставља се привредно умрежавање дијаспоре

Привредна комора Србије била је домаћин још једне седнице Пословног савета дијаспоре. Најављено је одржавања Другог свесрпског самита привредника 2, 3 и 4 јуна 2017. године у Женеви.

Потпредседник Привредне коморе Србије (ПКС) Мирослав Милетић истакао је значај окупљања дијаспоре и организација из матице и навео да је резултат заједничког рада у 2016. години оснивање Мађарско-српског пословног савета и Аустралијско-српске привредне коморе.

Председник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић подсетио је још једном на резултате одржавања Првог свесрпског самита привредника и заказао за 2, 3 и 4. јун 2017. године одржавање другог самита у Цириху.

Амбасадор доктор Љиљана Никшић истакла је да ће Министраство иностраних послова и наредне године радити на умрежавању српских привредника у дијаспори уз помоћ дипломатско конзуларних представништава у свету.

Скупу су присуствовали и представници Срба из региону.

„Српско просвјетно и културно друштво Просвјета у Загребу је након двадесетогодишњег судског процеса успела у поврат уписати некретнине у Прерадовићевој улици број 23 у самом центру Загреба. Међутим, имовина коју је влада Републике Хрватска вратила након што је национализована 1962. године вратила нам је даровним уговором. Та зграда је уписана као наше власништво и пошто је враћена судским путем, ми немамо никакву обавезу према Републици Хрватској, али за зграду у Прерадовићевој 21 која нам је враћена даровним уговором Републике Хрватске, у обавези смо платити 5 посто процењене вредности те некретнине. То су велики трошкови. Писао сам кабинету премијера који је пре неки дан дао неке охрабрујуће изјаве о помоћи српским институцијама у Хрватској. Ми очекујемо да ће нам Србија помоћи", каже за РТС Синиша Љепојевић, СПКД Просвјета Загреб.

На скупу се могло чути да је у завршној фази и формирање дијаспора Home Office Investment Centre. Пројекат међународног центра подржала је ПКС и Међународни алумни центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво