Ритам мајке земље

У галерији Задужбине Илије Коларца током марта и априла посетиоци су могли да виде интересантну изложбу академске сликарке Катарине Бенедетић, Београђанке која живи у Бреши а њени радови се могу видети у различитим деловима света.

"Ритам мајке земље" вратио је Катарину Бенедетић у Београд. Двадесет година након што је напустила родни град дошла је да кроз своју уметност упозори свет на деструктивни однос човека и мајке Земље, приказујући четири драматичне природне катастрофе: ерупцију Везува, велики смог у Лондону, тровање у Бопалу и нуклеарну катастрофу у Чернобилу.

"Мој покушај је био да све то некако објединим, моју поруку и моја размишљања поводом ових радова, без претеране бриге да то изгледа хомогено. Да следим једну идеју, да је разрађујем." 

"Покушала сам да останем и даље изненађена, сваки пут када видим резултат. Мој прави, лични циљ је био задовољство открића" каже Катарина.

Већи део слика рађен је класичном фрескотехнологијом на свежем малтеру, пигментним бојама. Након дуготрајног техничког процеса сликани мотиви се са зида пребацују на платно. Резултат је отпоран на све временске услове, скоро вечан.

Исту технику Катарина примењује и у раду на осликавању великих зидних површина, плафона, у пројектима који претстављају вишенедељне уметничке и физичке напоре. Траг је оставила у многим деловима света.

"У Немачкој, Шпанији, Русији, затим, радила сам пројекат у Дубаију, радове у Јордану, тамо је била велика екипа и осликавали смо зидове новоизграђене цркве."

Рођена у Београду, Катарина себе сматра генерацијом урбане београдске културе, и по наслеђу, и по годинама у којима су развијали прву, младалачку свест. И упуштали се у сва дешавања, како сама наглашава, без икакве резерве.

Осамдесетих година прошлог века певала је у групи "Безобразно зелено" и била део музичког таласа који је заувек обележио и дефинисао рок сцену ових простора.

У време када је пожелела да оде, десило се да су јој се отворила врата Бреше у Италији. Пружену прилику је искористила, иако каже да име и статус још увек гради.

И поред тога телефони на релацији Бреша - Београд после ове изложбе неуморно звоне - италијанска ликовна публика нестрпљиво очекује Катаринина дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво