Срби у Албанији желе чвршћу везу са матицом

Према званичном попису из 2011. године Срба у Албанији - нема. Према незваничним, има их између 10000 и 40000. Бранко Станковић, аутор емисије „Квадратура круга", посетио је српску заједницу у Фиеру и Берату. О својим утисцима говорио је у емисији "Србија на вези".

Бранко Станковић, аутор емисије Квадратура круга, био је гост у емисији Србија на вези у којој је говорио о свом недавном боравку у Албанији, у Фиеру и Берату.

"У Фиеру ме је одвело сазнање да тамо живи око 2000 Срба православне вероисповести, који су се ту доселили пре више од једног века, тачније процес насељавања је почео почетком и трајао до 40-тих година прошлог века. Они су и поред режима Енвера Хоџе, када им је забранио школовање на српском језику, као и српску националност и веру, успели да сачувају српски језик, говоре га у кући, нарочито они старији.

Срби имају своје удружење Јединство и углавном су насељени у два велика села Ретли Боуша и Хамир, мада их има и у самом Фиеру, другом по величини граду у Албанији. Многи се баве пољопривредом, а породица Дуљевић, коју смо посетили, има фабрику намештаја.

Млади данас похађају курсеве на српском језику, које су иницирале старије генерације и удружење Јединство, а уз помоћ Министарства за дијаспору. Постоје три године, двадесетак деце је прошло кроз школу. Неколико албанске деце је било заинтересовано за учење српског језика, јер им је учитељ објаснио да им делом отвара пут ка Европи, јер је сличан бугарском, чак и пољском.

Та жеља да имају додира са својим коренима и та огромна љубав према домовини је мотив за учење српског језика. Породица Дуљевић је уступила своју кућу за школу српског језика, а учитељ је Грк. У почетку се настава одвијала у дневној соби, а касније је изграђена посебна просторија поред куће, где се и данас држе часови. Постојали су многи проблеми на почетку, а школу су морали да бране чак и оружјем.

Срби у Фиеру су одлучни да изграде школу на земљи коју је поклонила породица Дуљевић. Постоји рачун на који сви заинтересовани могу уплатити помоћ за изградњу школе. Све је спало на породицу Дуљевић, а очекују одговор и од државе. 

Односи са комшијама су здрави, проблема има једино са екстремистима који су дошли са Косова и живе у близини Фиера и са екстремистима из саме Албаније, тзв. црвено-црном коалицијом. Ми смо се осећали безбедно, наша кола су имала знак РТС-а, а када су чули да смо са Јавног сервиса, из Србије, многа врата су нам била отворена", рекао је Бранко Станковић.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица, са гостом у студију разговарала Нада Вукелић.

Како живи српска заједница у Берату и са каквим се проблемима суочава, можете погледати у емисији Квадратура круга, у суботу, 5. априла у 18. 30 на Првом и Сателитском програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво