Нова српска политика

Гостујући у емисији "Србија на вези", Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица из Хрватске изразио је очекивање да ће избори у Хрватској донети и нову српску политику, која ће укључити и решавање темељних људских права ратом избеглих и прогнаних Срба.

Нова српска политика, о којој је Миодраг Линта говорио у "Србији на вези" значи да српска опција не може безусловно као до сада бити део хрватске владе ако програм те владе није решавање наших људских права. Линта је додао да ће удружења избеглица овога пута подржати кандидате Коалиције српских странака коју чине Демократска партија Срба, Наша странка и Српска народна странка.

"Та Коалиција је подржала наш стратешки докуменат који се односи на Петицију избеглих и прогнаних Срба коју је потписало седамдесет хиљада Крајишника и других оштећених грађана", појаснио је Линта.

Петицијом се тражи решавање три групе проблема: повратак отете имовине и стечених права, успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине и коначно решавање питања несталих Срба, каже Линта и додаје да је Коалиција српских странака подржала и предлог удружења избеглица да Хрватски сабор донесе и Декларацију о поштовању људских права избеглих и прогнаних Срба. Том Декларацијом хрватска би држава преузела одговорност за штету учињену грађанима српске националности.

Одговарајући на питање зашто није потписао Декларацију о проналажењу решења за избегла и прогнана лица, коју су потписали министри спољних послова четири државe региона - Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, Линта је рекао да је мањкавост те декларације што се односи само на решавање социјалних случајева у категорији избеглих и расељених лица.

"Наш је предлог био да се Декларација допуни са одредбом којом би се четири државе обавезале да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку наше имовине и стечених права на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији који гарантује повратак свих права грађанима која су они имали на дан 31.12.1990", рекао је Линта у "Србији на вези".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво