Македонска влада о прекиду пописа

Након колективне оставке Државне изборне комисије, македонска влада је донела Предлог закона о престанку важења Закона о попису, који је достављен парламенту и треба да буде стављен на расправу по скраћеном поступку.

Македонска влада на седници донела је Предлог закона о престанку важења Закона о попису, који је достављен парламенту и треба да буде стављен на расправу по скраћеном поступку, саопштено је из Владе.

Влада је ову одлуку донела након колективне оставке Државне изборне комисије, која је навела да не постоји услови за одржавање пописа због немогућности да се чланови комисије усагласе о методологији спровођења пописа становништва.

Ово је друга државна комисија која је дала оставку. Први састав је дао оставку дан уочи почетка пописа, због истих несугласица.

Албански чланови комисије траже да се пописују и становници који су више од дванаест месеци ван земље, док чланови Македонци сматрају да се у складу са Законом могу пописивати само они који су земљу напустили у краћем року од годину дана.

Исто тако спор је настао и око тога да ли се могу пописивати људи са фотокопијама личних карата.

У областима насељеним претежно Албанцима одзив је био минималан, непуних десет одсто.

Влада је највише на мети критика због потрошених четрнаест милиона евра на попис који је пропао.

Попис је званично требало да кошта 12,5 милиона евра, али је влада у ту сврху одобрила четрнаест.

Министарство финансија до сада није изнело информацију колико је новца потрошено на попис који је почео 1. октобра, а прекинут 11. октобра, четири дана пре завршетка.

Прикупљени подаци за првих десет дана пописа су поништени, а бројање становништва одложено.

Европска агенција за статистику Еуростат упозоравао је на политичке ризике пописа у Македонији. Та организација је оценила да се попис технички може спровести, али са високим политичким ризиком.

Еуростат ће македонској влади доставити извештај са инструкцијама за спровођење пописа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво