Читај ми!

„ОССИлација 2011“

Летња скупштина Организације српских студената (ОССИ) у иностранству одржана је у Ректорату Београдског универзитета. ОССИлација je "термин за наизменично кретање српских студената у иностраснтву" који се сваке године враћају у Србију.

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) одржала је летњу скупштину „ОССилација 2011" у  Ректорату Београдског универзитета.

Уз спортисте, млади људи који успешно студирају не неком од престижних светских универзитета, најбољи су представници Србије. Имају жељу да се повежу са интелектуалном и културном елитом матичне државе ради њене афирмације у свету. То је само једна од порука друге по реду Скупштине српских студената у свету одржане овог викенда у свечаној сали Ректората Београдског Универзитета.

Студирају на Сорбони, Харварду, Јејлу... Баве се молекуларном неурохирургијом, социологијом, дизајном, комуникацијама... Уверени су да су њихова знања и вештине стечени у иностранству корисни и за развој Србије. Има их око шест стотина и неки су се по први пут срели на овогодишњој Скупштини. Посетиоци, међу којима није било ни једног министра, су имали утисак да у сали Ректората никада није било толико магистара и доктора наука млађих од тридесет година.

Игор Симић, дипломац режије и филозофије "Колумбија" универзитета у Њујорку каже:

„Укупна ситуација у свету је мање више иста, у смислу запошљавања нових људи. Међутим, неке основне ствари се овде разликују. Један од најбаналнијих примера је појам везе. Веза у Америци постоји као што постоји овде, али не може се дозволити да у Србији незнање и непоштење буду једине препоруке оних са везама."

Стефан Стефановић, докторант молекуларне неурохирургије на "Харварду" тврди да ће се једног дана вратити у Србију и додаје:

„Биће то онда када будем постигао професионални оптимум. Нема бољег места за живот од наше земље. То се уверимо пре свега ми који видимо мало света."

Марко Радош, који има двоструку магистратуру, из дизајна и комуникација, на Универзитету у Милану каже:

„Морам да се похвалим да сам освојио прво место од осамдесет двоје стипендиста за докторске студије. Сад размишљам шта даље да радим. Да ли да наставим у Италији, а паралелно желим да радим на пројектима за Србију, јер постоји тржиште и технологије или да пробамо да направимо пројекте на даљину."

Христина Дакић, дипломирани социолог на Бечком универзитету тренутно ради магистарски рад на тему миграција.

„Цео регион Балкана био је захваћен великим миграцијама и тзв. одливом мозгова, а не само Србија. Део моје тезе бави се и питањем да ли би се они и под којим условима вратили. Што се мене лично тиче, у Србију би ме вратио осећај сигурности, да знам да је моја држава уз мене."

Осцилација је термин из физике који подразумева наизмечно кретање тела које се увек враћа у првобитни положај, док је ОССИлација термин ОССИ-ја за наизменично кретање ОССИјеваца (српских студената у иностранству) који се после свог кретања по свету сваке године враћају у Србију да пренесу утиске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво