Завршена летња школа

Интерес за летње школе српског језика и културе у Хрватској је све већи, али због недовољних смештајних капацитета и недостатка финансијских средстава, ту школу не могу да похађају сва заинтересована деца, изјавила је за Сателитски програм РТС-а Бранка Радуловић, председница Заједнице дрежничких Срба.

Летња школа српског језика, историје и културе за српске ђаке у Хрватској, која се традиционално одржава током летњег распуста у личком месту Дрежници, завршена је у недељу, 17. јула.

Овогодишњу школу која се одржавала у две смене, од 3. до 17. јула, успешно је завршило укупно 66 малишана углавном са подручја трију жупанија - Карловачке, Личко-сењске и Приморско-горанске.

Говорећи испред Заједнице дрежничких Срба, која је и организатор школе која се одржава уз финансијску подршку Министарства знаности, образовања и шпорта Владе Републике Хрватске, Бранка Радуловић оцењује да је овогодишња школа веома успешно завршена и да је она изузетно задовољна показаним знањем и заинтересованошћу полазника да сазнају што више о својој националној култури и традицији.

Интерес за овакву врсту образовања је велики, пре свега из разлога што наша деца немају могућности да у редовној настави у хрватском школском програму науче ћирилицу, српску културу и традицију, рекла је Радуловићева.

Подсећајући како је и ове године много деце пријављено за летњу наставу али да, нажалост, због недовољних смештајних капацитета сви нису могли да буду и примљени Радуловићева је поручила да је неопходно да се у оквиру постојеће школске зграде изграде додатни смештајни капацитети али и побољшају постојећи што би омогућило не само већи број ђака него и боље функционисање саме наставе.

Већ сада су у току припреме за зимску школу, која има сличан програм али за разлику од ове летње траје краће, каже Радуловићева и уједно најављује и много новина за наредни летњи циклус који подразумева организовање сликарских колонија, песничких и књижевних сусрета и других културних програма који би саму школу подигао на један виши и значајнији ниво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво