Читај ми!

Заједно за очување и заштиту имовине Срба из Федерације БиХ

Директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, одржали су Конференцију за новинаре на којој је представљена заједничка кампања Србије и Републике Српске у циљу очувања имовине Срба из Федерације Босне и Херцеговине.

Пројекат финансиран од стране Светске банке и републичке Управе за геодетско имовинско правне послове Босне и Херцеговине, усклађивања земљишних књига на нивоу целе земље, почео је 2014. године. Такозвана „хармонизација података" довела је до несклада када избегли Срби из Федерације, нису били обавештени о томе, пре свега они који живе у иностранству.

Наиме, за разлику од Републике Српске која поступак обавештавања води транспарентно, власти у Федерацији БиХ јавне позиве не шаљу лично, већ их објављују у Службеном гласнику Федерације БиХ и у локалним новинама који расељеним Србима нису доступни. При томе, води се дуална евиденција: у земљишно књижним канцеларијама при општинским судовима ФБиХ и у општинским Управама ФБиХ. Тако је многима имовина укњижена на друге власнике: кантон, општину или појединца. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације, друго лице као самостални поседник стиче право власништва на земљу након периода од 10 или 20 година непрекидног поседовања. Око 400 000 Срба полаже право на непокретности у Федерацији.

Млађен Цицовић је рекао да је „због свих ових проблема Влада Републике Српске је закључком из маја 2021. године задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) да обезбеди пружање бесплатне стручне правне помоћи избеглим, расељеним лицима и другим лицима у Федерацији БиХ и одредила координатора стручне правне помоћи. Канцеларије су отворене у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, а грађани се могу јавити у било коју подручну јединицу Републичке управе за геодестско имовинско правне послове, оставити податке и контактираће их правници који се баве заштитом имовинских права лица из Федерације."

Закључно са 10. августом ове године на плану заштите имовинских права лица из ФБиХ укупно је решено 4.447 захтева.

Према расположивим подацима у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1.864 катастратских општина који је налазе у десет кантона. Закључно са 10. августом 2021. године најава успостављења нове земљишне књиге је извршена за 240 катастарских општина или 12,33% свих катастарских општина.

Избеглим Србима из Федерације, у помоћ је притекла и Србија. Информације о заштити имовине биће пласиране, како је рекао Арно Гујон, у пет корака: преко конзуларно-дипломатских представништава, српских удружења у дијаспори, епархија, друштвених мрежа повезивањем медија из дијаспоре са онима из Србије.

„Намера нам је да због боље информисаности наших људи у наредном периоду искористимо друштвене мреже и да у сарадњи са медијима допремо до сваког Србина од Америке до Аустралије", истакао је Гујон и искористио прилику да се захвали РТС-у, који се прикључио овој кампањи прављењем информативног спота са свим потребним подацима о пријављивању имовине Срба из Федерације.

Говорећи о лошем положају Срба који данас живе у Федерацији, у шта се уверио приликом посете Босанском Петровцу, Грахову и Дрвару, Гујон је истакао:

„Све што је рат донео: изгнанство и патњу и неправду не можемо нажалост исправити, али данас у миру против неправде можемо и морамо да се боримо. Неправда је некоме одузети имовину, а да о томе не зна ништа. Неправда је сада да онај који је морао да напусти своје огњиште у рату, сада у миру буде избрисан из регистара. У 21. веку право на приватну својину је основно људско право. Овом кампањом бранимо људска права српског народа пореклом из ФБиХ и очекујемо подршку целокупног друштва".

На територији федералног дела Босне и Херцеговине, пре рата живело је више од пола милиона Срба. Данас их је десет пута мање. Према попису из 1991. године у власништву су имали грунт који чини нешто више од 30 одсто укупне површине Федерације.

За бесплатну правну помоћ грађани се могу обратити на следеће адресе и бројеве телефона:

Телефон: +387 55490940

Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB: @srbiufederacijibih

Twitter: @OdborF

 

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара