О спорту од А до Ш

Стручни штаб ФК "Фехервар-Мола", освајача Купа Мађарске у 2019. години, посетио будимпештанску Српску школу "Никола Тесла".

„Кад кажемо фудбал, мислимо на спорт у целини... За једне је он љубав, за друге музика, треће - хоби којем посвећују највећи део свог слободног времена, за четврте - најважнија споредна ствар на свету, пете - професионални посао (који у себи најчешће обједињује и све четири претходно изречене одлике)...", тако је потписник ових редова (који је био организатор и аниматор скупа) представио Марка Николића, шефа стручног штаба и првог тренера ФК „Фехервар - Мола" и његова два помоћника, Радоја Смиљанића (задуженог за техничку) и Горана Басарића (одговорног за физичку припрему тима) ученицима будимпештанске Српске основне школе и гимназије „Никола Тесла" (којих је за ту привилеговану прилику у Аули било више од стотину) 12. новембра пред интерактивно тематско дружење насловљено са „О спорту (фудбалу) од А до Ш".

Под руководством ове, врло успешне српске тренерске тројке, тим из Секешфехервара је у 2018. години освојио државно првенство Мађарске (и играо у Групној фази Лиге Европе), ове године тријумфовао је у националном Купу, а у сезони која је у току (2019-2020) на челу је Прве ОТП лиге Мађарске!

С обзиром на то да су поред српских основаца на дружењу с гостима били и „Теслини" гимназијалци-спортисти (и школски и клупски), аниматор је гостима припремио циљана питања.

Прво је гласило - шта је критеријум за добар рад у спорту, а затим су се ређала и остала - када спорт (фудбал) престаје да буде игра и постаје уметност, које су сличности и разлике у фудбалу Србије и Мађарске (имамо пуно сличности истакли су гости, али и једну разлику - Срби су талентованији фудбалери!), шта обухвата „скаутинг (или „извиђање") које третира наредног ривала, или прати играча за којег је клуб заинтересован да га доведе у своје редове...

У наредној групи питања издвајамо: Гол и(ли) Вар технологија (сва тројица стручњака јединствени су били у ставу да игри једино помаже Гол технологија), Црвена Звезда, Партизан и Ференцварош ове сезоне играју у групним фазама елитне ЛЕШ и ЛЕ - коме се од њих „смеши" европско пролеће и „нокаут" фаза (сва три тренера тврде да у последња два кола, упркос врло тешким ривалима, оба српска и мађарски представник имају шансе да дочекају пролеће у Европи (што би они искрено и волели!), а када би им неко понудио да изаберу само једну од ових екипа за „пролаз" - углас су одговорили - Партизан!)... На крају, на аниматорово питање - Шта ће на тактичком, техничком и моторичком плану фудбалу донети ЕП 2020 (чији је Будимпешта један од 12 главних градова-домаћина и у којој ће се играти три меча Це групе и један Осмине финала) - сва тројица гостију истакла су да не очекују посебне, већ примењене иновације!... Јер све фудбалске новине прво се појаве у најачем клупском такмичењу на свету, а то је - Лига европских такмичења. Зашто се баш у ЛЕШ прво појаве? Из једног јединог разлога, а то је - што у њему играју и раде најбољи фудбалери и фудбалски тренери на планети.

Гости су потом врло стрпљиво и илустративно одговарали и на питања присутних ученика. Од оних најмлађих: ко је бољи - Роналдо или Меси (сва тројица тренера без дилеме истакли су Роналда), са колико година треба почети са бављењем фудбалом, до које животне године се могу паралелно тренирати и играти више спортова... Па до питања гимназијалаца-спортиста - како премостити психолошку баријеру између спортисте аматера и професионалног спортисте, да ли академско образовање и врхунски спорт могу заједно „руку под руку", чија подршка на том путу је најважнија...?

Након разговора, размењени су поклони. Домаћинима је уручена фудбалска заставица и клупски дрес и фудбалска лопта са потписима свих играча „Фехервар-Мола", док су гостима уручене Монографије са историјатом образовног система Срба у Мађарској и Годишњаци поводом четврт века школске самосталности СОШИГ „Никола Тесла". Након тога, као и на почетку скупа, уследио је велики аплауз гостима, а потом њихово потписивање дресова ученицима, фудбалских лопти, бележница... Неизбежни су били и „селфији" са гостима, а на крају обилазак Српске школе на Тргу ружа и пријем код директорке установе, др Јованке Ластић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво