"Просвјета" из Беча у Светој земљи

Одбор "Просвјете" из Беча организовао је, као и ранијих година, излет за пријатеље и заинтересоване. Овај пут је то било више од излета- право поклоничко путовање у Јерусалим - Свету земљу, наравно уз благослов епископа аустријско –швајцарског господина Андреја.

Термин је био од 28.10 до 4.11, а рута врло занимљива - Јерусалим са светињама, Витлејем, Гора Тавор, Кана, река Јордан, Јерихон, Јафа, Мртво море, као и још велики број значајних светиња у том региону.

Духовник који је пратио групу био је члан Просвјете, отац Крстан Кнежевић, свештеник у пензији, који већ годинама одлази у Свету земљу.

Од слетања у Тел-Авив, чланови Просвјетине групе су заједнички и са великим ентузијазмом испуњавали припремљени програм, обилазиле знамените историјске пределе, бројне древне цркве и манастире и друге светиње, као што је на хаџилуку и ред.

Током осмодневне туре било је много дружења, шала и анегдота, а још више емотивних и озбиљних разговора, заједничких молитви и освајања новог, дубоког и духовног искуства.

Иако је време било врло топло, око 30 степени, спас је нудио аклиматизовани аутобус, као и свеже вечери у хотелима, посебно поред Галилејског језера, где су сви пробали „Петрову рибу" која живи само у том језеру.

Организована је и тура бродом, а игром случаја, капетан брода био је наш човек, из Србије, који већ 30 година живи у Израелу. Уз интонирање српске химне, завијорила се и српска застава, а потом, спонтано запевало и заиграло.

Наравно, видели смо и реку Јордан, у којој се већина групе, по традицији, „погружила", а посебан доживљај било је „купање" у таласима Мртвог мора, у којима заиста не може да се потоне.

Уживало се у нестварном миру, складу фресака и лепоти храмова, били они дубоко у Јудејској пустињи, Назарету, Витлејему или Јерусалиму, а где год је било прилике, читани су одговарајући делови из Светог писма, који су на посебан начин употпуњавали и заокруживали доживљај. Сусрети са тамошњим људима, монасима и монахињама, али и обичним светом, били су заиста инспиративни, а неки од њих и врло значајни.

Чланове групе Просвјете из Беча на поклоничком путовању у Светој земљи, примио је у свечаној сали Јерусалимске патријаршије патријарх јерусалимски Теофило. Уместо десетак минута сусрет је трајао више од 45 минута, а на поздравне и мудре речи патријархове које су се тицале потребе очувања вере и идентитета и отпора глобализму, одговорио је председник Просвјете Мијалковић, који је захваливши на добродошлици, поменуо патње православних хришћана на Косову и Метохији и замолио патријарха Теофила да своје молитве и напоре на подршци православљу посебно посвети и њима. Патријарх је по обичају благословио и подарио поклонике и обећао подршку. У Патријаршији су поклоници који желе добили своје Грамате које потврђују да су били на хаџилуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво