"Тежина ланаца 3" у Бечу

У организацији Српског културног и просветног друштва "Просвјета" из Беча, 25. октобра, у биоскопу "Megaplex" у једанаестом бечком округу, премијерно је у Европи приказан документарни филм "Тежина ланаца 3" режисера Бориса Малагурског.

О великом интересовању за овaj филм, који је већ приказан у Сједињеним Америчким Државама и Канади, најбоље говори потпуно испуњена биоскопска сала. Европској премијери филма у Бечу која је означила и почетак приказивања у читавој Европи, присуствовао је и режисер Борис Малагурски.

„Тежина ланаца 3" је најновије остварење филмског серијала по коме је српско-канадски режисер и продуцент Борис Малагурски постао веома популаран приказујући дешавања на просторима бивше Југославије из перспективе светских политичких и економских кретања. Премијерно приказивање трећег дела овог серијала се бави системским проблемима на еколошком плану и загађењу животне средине. Филм не заобилази економски притисак неолибералног поретка у свету, који се у јурњави за профитом не осврће на негативне глобалне еколошке и климатске последице. Штетности генетски модификоване хране, штетности осиромашеног уранијума, као и нови модели пољопривредних програма, које је аутор снимио на Куби и који се нуде као еколошко свесна алтернатива, теме су овог филма које је публика са великим интересовањем погледала.

Председник „Просвјете" Срђан Миjaлковић, као домаћин премијере, срдачно је поздравио Бориса Малагурског и у име Друштва, али и свих Срба који живе у Бечу захвалио се што је управо Беч изабран за почетак приказивања филма у Европи.

„Хвала Борису, хвала и свима вама који сте дошли да заједно погледамо овај изузетан филм. Желим да сви уживамо у њему и да будемо подстакнути на дубље размишљање о свим негативним појавама у друштву, као и о ономе што свако од нас појединачно може да учини да би овај свет постао боље место за живот", рекао је Мијалковић.

Након пројекције, Борис Малагурски је одговарао на питања публике и апеловао да свако својим ангажманом може да допринесе ширењу свести о потреби за системским променама. Публику у Бечу интересовало је најпре - да ли ће се Борис укључити у политику. Малагурски није дао конкретан одговор, рекавши да ће то бити јасно у наредном периоду.

У наставку вечери многобројна бечка публика имала је прилике да се фотографише са Малагурским, да му лично постави још неко питање, као и да својим донацијама помогне и подржи његов рад. Дружење је настављено у оближњем локалу где се уз пиће још дуго ћаскало о филму.

Након САД, Канаде, европска премијера филма се после приказивања у Бечу, наставља у Немачкој, Швајцарској и Аустрији. Филм ће, по најави аутора, у Србији и региону бити приказан крајем јануара и почетком фебруара наредне године.

Будуће локације и датуми приказивањана немачком говорном подручју:

Аустрија:

03.11.2019 17:00 Lauterach (AT)

04.11.2019 20:00 Innsbruck (AT)

05.11.2019 20:00 Salzburg (AT)

06.11.2019 20:00 Linz (AT)

07.11.2019 20:00 Graz (AT)

Немачка:

28.10.2019 20:00 Frankfurt (DE) CineStar

02.11.2019 20:00 Stuttgart (DE) UFA Palast

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво