Полазници "Регионалне летње школе-Свети Сава" у посети Београду

Са циљем да се повежу српска деца из Хрватске и Србије, у Београду је, крајем августа, по трећи пут одржана "Регионална летња школа-Свети Сава". Овога пута у главном граду окупило се тридесетак малишана из Моравица, Љубошиња, Задра, Плашког, Војнића, Вргинмоста, Топуског, Борова и Вуковара, а до сада је више од седамдесет полазника прошло програм ове школе.

Деца из различитих крајева Хрватске присуствовала су предавањима из српске историје, језика и књижевности, обишли су београдске знаменитости и значајне институције, међу којима су Народни и Етнографски музеј, Музеј Вука и Доситеја, Музеј Српске православне цркве, Храм Светог Саве, Дворски комплекс, Калемегдан...

Веселу дружину срели смо док су ишчекивали возић који ће их повести у шетњу Калемегданом.

"Била сам у музеју са ношњама и били смо у једном парку у средишту Београда. Моје место нема толико људи као Београд", каже Марина Јурић.

„Видела сам разне паркове, музеј, а ићи ћемо у зоолошки врт", каже Хелена Воркапић и радује се што је први пут у Београду изражавајући наду да ће доћи поново.

Доротеа Дрча каже да је, као и другарица, видела пуно паркића као и парк који је близу хотела који је баш предиван.

"Такође смо видели разне музеје, а сада ћемо ићи у зоолошки врт. Радујем се свему што ћемо посетити, све ми је баш занимљиво", каже ова девојчица.

„Били смо у Етнографском музеју са ношњама, то је баша предивно и волела бих поново да идем тамо, а били смо и по парковима", каже Татјана Рушков, додајући да се радује одласку у зоолошки врт а највише стадиону Маракана јер навија за Црвену Звезду.

„Навијам за Партизан и волела би да видим стадион Партизана. Радујем се Калемегдану јер никад нисам да га посетим", каже нам девојчица Вања Мрвош.

Након обиласка Београдске тврђаве, деца су се код Деспотове куле надметала у стрељаштву, а потом су посетилиРимски бунар, цркве Ружицу и Свету Петку. Са менторима су разговарали о српском језику, култури и историји.

„Највећи значај нашег доласка сада у Београд је да деца повежу оно што уче на настави српског језика и културе са стварношћу. Већину овога они познају са слика, слајдова али је потпуно друга слика, али је потпуно другачији аутентичан доживљај овде на месту. И то је највеће богатство. Мислим да све оне слике које су гледали не вреде колико ових шест дана", каже Сенка Цревар учитељица српског језика из Вргин Моста.

На овај начин градимо круг пријатеља и још јачу заједницу која ће наставити да преноси идеју регионалне летње школе „Свети Сава" у градићима и селима из којих деца долазе, истакла је Сања Лакић, идејни творац овог дружења.

„Регионална летња школа „Свети Сава" организује се већ трећи пут у Београду. Имамо један једини циљ а то је повезивање српске деце која живе на територији Републике Хрватске са српском децом која живе овде у Републици Србији. Такође желимо да им приближимо српску културу, да им приближимо Београд, јер је Београд престоница свих Срба, без обзира у ком крају они живе", каже Сања Лалић, организатор.

Рализацију овогодишње школе подржали су Министарство спољних послова и Град Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво