"In serbo" нови роман Милице Маринковић

"In serbo", други роман списатељице Милице Маринковић, која већ седам година живи и ради у Италији, објављен је у мају ове године.

Оба романа написана су на италијанском језику и објављена за издавачку кућу Ле Фланер (Les Flâneurs) из Барија. Наслов првог романа, који је објављен пре три године, гласи "Драго ми је, Амелија" (Piacere, Amelia), док је други роман ауторка насловила "In serbo".

Овај наслов има двоструко, хомонимно значење на италијанском језику и представља малу игру речи. Наиме, може значити „на српском", али се веома често користи и у изразу „сачувати нешто", у зависности од реченичног смисла, али с конотацијом тајности или интимности.

Други роман надахнут је трагичним страдањем нашега народа током НАТО агресије 1999. године и управо та дешавања дају временско-просторни оквир књизи. Ауторка почиње своју причу сећајући се неких изолованих догађаја везаних за рат у Босни који су оставили снажан утисак на њено рано детињство и створили опсесивни страх од рата који ће живети у њој све док се лично не буде суочила с њим, односно с бомбардовањем. Тема је озбиљна и невесела, а роман у себи садржи низ испреплетених прича, веома уско везаних за српску традицију и историју, те за нашу прошлост и садашњост. Док се описују национални губици и штете узроковане бомбардовањем, паралелно се причају и приче из давнина, приче које величају снагу нашег менталитета, али истичу и његове слабости. Приче које могу настати у било ком селу српског Поморавља, али које имају наш јединствен печат мајчинског пожртвовања и љубави.

Аутор предговора књизи је Андреа Катоне, један од оснивача хуманитарног удружења „Мост за Београд" и велики пријатељ српског народа.

Роман је веома добро примљен од стране италијанских читалаца и већ је представљен у различитим градовима Италије (Торино, Болоња, Падова, Роверето, Монополи), као и на једном од најважнијих италијанских књижевних фестивала који се одржава у градићу Полињано на мору. Неке од промоција су организоване под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Риму и италијанског удружења Viaggiare i Balcani, а друге су предвиђене после летње паузе. У међувремену су изашле веома позитивне рецензије на познатим интернет порталима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара