Омладинска престоница у Москви: Шансе и обавезе

Омладинска престоница Европе Нови Сад (ОПЕНС), заједно с градоначелником Милошем Вучевићем и делагацијама Града и Министарства омладине и спорта Србије, представила је у амбасади Србије у Москви могућности за младе у 2019. години, као и глобалну и европску димензију ове титуле.

Како је саопштено из градске управе Новог Сада, ово је седми европски центар у ком је Град младих отворио врата неколико десетина страних амбасадора, представника парламента, међународних омладинских организација и дипломатског кора.

"Ви млади сте будућност. Иако то често остаје само као флоскула. Зато овакви пријеми и повезивања јесу битна. Чињеница да је овде толико људи, толико битних представника институција и компанија очигледан је показатељ репутације коју Нови Сад сада ствара за себе. А, млади људи су ту најбољи пример", изјавио је амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић.

Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова јесте да се створи простор за умреžавање и партнерство са организацијама и институцијама, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. години.

"ОПЕНС-у је веома важно да се у Нови Сад са ових састанака и пријема врати са партнерствима и да видимо како можемо наш пример добре праксе да преносимо широм Европе. Нови Сад у овом тренутку председава мрежом омладинских престоница, та мрежа ће се током ове године формализовати у Новом Саду... и да видимо шта конкретно можемо да донесемо у Нови Сад. Како да донесемо нову енергију, доведемо младе и видимо како можемо да сарађујемо", изјавио је координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.

Према речима новосадског градоначелника Милоша Вучевића, Нови Сад је пионир омладинске политике у Србији и пружа добар модел за читаву земљу.

"Не можемо се затворити само у своје двориште, него морамо да ширимо добру слику и вести о нама. Наша кључна порука јесте да 2019 година није сама за себе циљ, већ је путоказ где ће се Нови Сад и Србија даље кретати. Ја дубоко у то верујем, а предуслов да се ти резултати остваре јесте укључивање младих и омладинских организација у директне процесе", рекао је Вучевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар