Промоција Зборника ученика допунске школе Свети Сава

У сали парохије Свети Ђервазио и Протазио, у градићу Тори ди Куартезоло, недалеко од Вићенце, 4. јуна, промовисан је Зборник књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре у издању "Српске куће" из Пожаревца. Приредио га је Братислав Голић.

Ученици допунске школе Свети Сава из Вићенце и околних градића, учествовали су у реализацији овог књижевног подухвата, вођени и охрабрени учитељицом, Иваном Марјановић. Српска допунска школа Свети Сава је заживела у јесен 2010 године, када је Министарство просвете, науке и технолошког развоја отворило њена прва одељења и прве наставне групе.

Сада се настава одвија у осам градова, и то у Вићенци, Тори ди Куартезолу, Скиу, Арзињану, Басано дел Грапи, Валдању, Роверету и Алонту. Деца су изразила спремност да уче, читају, пишу, науче о историји, култури и традицији нашег народа и упознају своју домовину.

"Бројни су начини на које подстичемо малишане да не забораве своје порекло, претке који су своје животе посветили потомцима. У аманет су нам оставили језик којим говоримо, обичаје који обележавају нашу националну и породичну припадност. Ћирилицом су написани наши најлепши стихови, приче, романи, историјска и научна дела, молитве. Ученици су у српској допунској школи научили српски језик и ћирилицу, неки од њих су се остварили као писци, почели су да пишу поезију и кратке приче.

Сарадња са Културно-истраживачким центром Српска кућа започела је учешћем на конкурсу за Зборник књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре у коме су први пут заступљени радови ђака из Италије. Ствараоци су деца школског узраста која захваљујући љубави према ћирилици и матерњем језику уче и успостављају комуникацију са родбином и пријатељима. Мотивацију су налазили у бројним темама из дома, живота у породици, стеченим пријатељствима. Радо изражавају своја осећања према домовини, родитељима, родбини, најбољем другу, омиљеном фудбалском тиму. Деци је пружена подједнака шанса да искажу свој таленат на пољу књижевног стваралаштва," истакла је учитељица Ивана Марјановић.

Присутним родитељима и младим писцима обратио се Душан Алексић, председник удружења Слога који је говорио о важности допунске школе. Истакао је велики напор и труд да се она отвори, како би се пружила шанса нашој деци да науче матерњи језик, а њему се придружила и Санела Вељковић, испред савета родитеља.

Наше мале писце подржала је и професорка и песникиња Рада Рајић Ристић, ауторка седамнаест збирки песама, добитница бројних награда и признања за књижевно стваралаштво у домовини и Италији.

"Овај зборник је мали допринос литерарном пројекту и подухвату наше деце и има за циљ афирмацију младих и најмлађих писаца, могу слободно да их тако назовем. Тема је слободна, и деца су кроз песме и кратке приче исказала свој таленат и писала о природи, омиљеним кућним љубимцима, породици-мами, тати, деки, баки, сестрама и браћи. Машта, таленат и инспирација су главни састојци овог зборника. Треба их и даље подстицати да пишу на матерњем језику, јер у њима лежи будући новинар, писац, интелектуалац. Мотивишите их да се лепо изражавају, јер је то лична карта сваког од нас", упутила је песникиња речи подршке родитељима и деци.

За музички предах био је задужен трио на гитарама, чланови Видовдана: Дејан Митић, Иван Драгићевић и Лука Крако. На њиховом репертоару нашле су се песме: Ој, Косово, Косово, Пукни, зоро и једна италијанска песма Сул фогон, која говори о италијанским емигрантима у Бразилу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво