"Сетимо се Србије", предавање у Мексику поводом две деценије од НАТО бомбардовања

Професор геополитике и државне управе на универзитету Текнолохико де Монтереј у Мексико Ситију, др Вишеслав Симић, говорио је о дведеценијској окупацији дела територије Србије.

"Сетимо се Србије"- предавање у Мексику поводом 20 година од НАТО бомбардовања, до сада је једини догађај у Латинској Америци на којем се обележило уништење међународног правног и моралног поретка од стране САД и њихових вазала, истиче професор Симић за Програм за дијаспору РТС-а.

Пред око 300 студената и професора Технолошког института за високе студије "Монтереј" у Мексико Ситију, 12. априла 2019. године, др Вишеслав Симић, пореклом из Трстеника, одржао је предавање не само о 78 дана и ноћи НАТО бомбардовања Србије већ и о значају тог удруженог злочиначког подухвата за уништење светског правног и моралног поретка, као и о друштвено-политичким, финансијско-економским, криминолошким и здравственим последицама дводеценијске окупације територије Србије.

Овај, до сада у Латинској Америци и на шпанском језику глобално јединствен догађај, одиграо се у оквиру целодневног скупа "Један форум, хиљаду идеја", организованом од стране студентске организације универзитета Текнолохико де Монтереј, који је био посвећен најважнијим развојним и комуникацијским проблемима не само Мексика и Латинске Америке већ и целог света.

Предавачи су имали по 30 минута за своја излагања, али су студенти проф. Симићу доделили читав сат за предавање и студентска питања, јер су сматрали да је од великог значаја за младе да схвате да било какав напредак и напор у комуникацији данас може да буде прекинут и уништен од стране НАТО држава које су нападом на Србију 1999. године поништиле векове изградње међународног права и успостављеног реда у односима држава и народа.

Студенти су били свесни српске националне трагедије, али и глобалног значаја НАТО насиља, које је настављено убијањима, рушењима, окупацијама и пљачкама од Северне Африке до граница Далеког Истока од стране САД и њихових сателита, и које сада прети Латинској и Централној Америци, као и Карибима, мешањем САД у унутрашње ствари Венецуеле, Никарагве и Кубе.

Др Симић је говорио о кршењима међународног права од стране САД и сателита, и нагласио да ти злочини не застаревају, и да су највиши функционери НАТО држава и даље одговорни за највећи злочин од свих, Злочин против мира, како је то дефинисано у Нирнбершким процесима после Другог светског рата. Уз то, др Симић је описао и објаснио публици неолиберални процес окупације суверених држава и развлашћење окупираних народа од своје имовине, и пренос власништва на Западне корпорације уз помоћ НАТО војне силе.

Професор Симић је приказао и последице тог процеса на распад друштвено-политичких односа окупираних друштава, без обзира да ли су званични непријатељи НАТО држава или њихови "пријатељи", и показао да равноправно страдају и једни и други, како економско-финансијски, кроз потпуно осиромашивање и обезвређивање вредности рада, тако и здравствено, духовно и физички, кроз депресију и тровање организма не само осиромашеним уранијумом већ и бедом и недостатком медицинске неге.

На крају је нагласио да се и морално страда због последица сиромаштва, незапослености и живота без наде, обезвређењем и отуђењем човека као људског бића, опредмећивањем људског организма на извор органа за нелегалну трговину истим, као и препродајом жена у сврху сексуалне експлоатације.

Предавање је одржано на шпанском језику, а студенти су, по сведочењима присутних професора, били веома потресени сазнањима о догађајима на Балкану, и имали неколико веома добрих питања и коментара, показавши да су свесни опасности по своју будућност, и да оно што се десило пре или у време њиховог рођења у удаљеним деловима глобализованог света и даље има значајан утицај на њихову будућност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво