Срби из Енглеске, Шведске и отаџбине на поклоничком путовању у Свету земљу

У организацији породичног удружења, поклоника Свете земље, "Златни Јерусалим", група чланова удружења, тачније 31 ходочасник из Енглеске, Шведске и Србије, предвођени председником удружења Хаџи Александром Стојчић, његовом супругом Хаџи Александром Стојчић, оцем Хаџи Иваном Миленовић из Алексинца и ђаконом Хаџи Илијом Ћалином из Лондона, боравила је у Светој земљи од 21. од 29. марта.

На овом поклоничком путовању, верници су имали прилику да учествују у евхаристијској радости у манастиру Св. Апостола Петра и Св. Праведне Тавите у Јафи, у пећини Рођења Богомладенца Христа у Витлејему, затим у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму.

Током осам дана поклоњења светим местима на територији Израела и Палестине, пут је поклонике водио кроз живописне пределе светог града Јерусалима и његове околине, древне Витаније, Лиде и Јафе, града Христовог рођења Витлејема, процветале Јудејске пустиње и њених манастира Св. Саве Освећеног и Св.Теодосија Великог, Поље Пастира, посета Хеврону и Маврејском Дубу, града Благовести - Назарета, свештене горе Тавора, Кане Галилејске и на крају обала Галилејског језера - где је Исус Христос провео своје детињство и младост.

Ходећи Страдалним путем Старог града Јерусалима, верници су се молитвено присетили и најпотреснијих догађаја из људског спасења: предаје Христа, Његових мука и спасоносне жртве.

Поклоњењем Голготи, Плочи помазања, Светом Гробу Христовом и месту обретења Часног Крста, поклоници су испунили велико завештање, које нам је својим стопама предао Свети Сава Први Архиепископ Српски. Управо он је у два наврата походио Свету Земљу, оставивши свом роду као духовни благослов значајне светиње: икону Пресвете Богородице Тројеручице, икону Млекопитатељницу и штап Светог Саве Освећеног.

На велику радост свих ходочасника, уприличен је и пријем код патријарха јерусалимског и целе Палестине Теофила III у резиденцији Јерусалимске патријаршије. После пријема у патријаршијском параклису Јерусалимске патријаршије обављено је и свечано уручење хаџијских грамата за све поклонике.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 13. апр 2019, 08:30) - Dragicaanonymous [нерегистровани]

Jerusalim- istinita radost

Kad bi tu radost i osjecaje mogla pretociti u rijeci, tako bih vam rado prenijela barem barem dio te blagodati koja se tamo osjeca. Jedno putovanje za zivot i totalni preporod duhovni i tjelesni. Ko jednom posjeti Jerusalim, srcem i dusom ostaje tamo zauvijek i svatko dobije ono sto zeli tocno onoliko koliko je potrebno. Slava i hvala Bogu