Страст која траје деценију

Шпански драмски писац из 17. века Лопе де Вега рекао је да су за позориште неопходне "три даске, два глумца и једна страст". Такву страст гаји и позориште "Хоризонт", основано 6. маја 2008. године. Прво седиште позоришта било је у просторијама "Коло Баден"-а, а од пролећа 2015. добијају своју просторију у Волену (Швајцарска).

Први чланови су, поред Ненада Милића, били Мирослав Мики Радосављевић, Бобан Станојевић, Зорица Симић, Слађан Алексић, Мира Костић, као и још неколико чланова који се нису дуже задржали.

Статут позоришта написао је Саша Стајић. Позориште је окупљало не само заљубљенике глуме, већ и љубитеље осталих уметности. Први сниматељ био је Џевдат Абди звани Џеки, а хармоникаш и певач Душко Дуле Цалић.

Прва представа позоришта Хоризонт, Европејци, у којој су играли Ненад Милић, Ердбоб Мики и Зорица Симић премијерно је приказана 2009. године. Затим су се ређале представе: Пљачка банке, Изборна кампања, Колубарска битка.

Хоризонт је позориште које се бавило и дечјим представама које су едукативно утицале на поколења, па су на бројним наступима у допунским школама и приредбама за малишане одиграли: Учимо слова, Весела шума чека Деда Мраза, Патуљци из Бајковије.

Поред представа ово позориште је увесељавало наше сународнике кроз скечеве, мање комаде и шаљиве песме, монологе, имитације, комедије.

На прослави јубилеја позоришта Хоризонт, 8. децембра 2018, у великој сали хотела Winkelried у Ветингену, публика је имала прилике да се у трочасовном програму који је био сачињен од одломака из представа, монолога, песама, фолклора подсети на њихов десетогодошњи рад.

У програму су поред глумаца позоришта Хоризонт учествовали Данијела Бјелица, сопран и Дејан Зорић, глумац и акустичар, као и Марија Фукс Ереш, вокална солисткиња.

Ово вече обогатили су својим наступом и СКУД Вук Стефановић Караџић из Шененверта, са ансамблом 30 плус.

Програм су водиле Виолета Алексић и Драган Зимоњић. На крају вечери позориште Хоризонт је поделило захвалнице најзаслужнијима.

Овај догађај својим присуством увеличао је и генерални конзул Републике Србије Зоран Јеремић који је пожелео позоришту још много година трајања. Уручивши захвалницу члановима позоришта, рекао је колико је важно да српска заједница у Швајцарској има овакве ентузијасте, таленте и уметнике који раме уз раме могу да стану и поред професионалаца.

На крају програма сви учесници су, заједно са Данијелом Бјелицом, отпевали песму Ово је Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво