Торонто за Београд

Хуманитарна организација под покровитељством принцезе Катарине Карађорђевић, прикупила је у последњих деценију и по вишемилионску помоћ у опреми и средствима за здравствене установе у нашој земљи .На списку су били инкубатори за превремену рођену децу,специјални болнички кревети, апарати за рано откривање глувоће,амбулантна возила, покретни дигитални мамограф за нишки болнички центар...На овогодишњој хуманитарној вечери у Торонту прикупљали су новац за набавку ултразвучног апарата за рано откривање рака дојке и наменили га београдском Институту за онкологију и радиологију.

Било је свечано у Гранит клубу Торонта . Њихова краљевска височанства принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић срели су се овде са дугогодишњим познаницима и пријатељима и стрпљиво позирали фотографима. Интониране су канадска и српска химна а хуманитарну вечеру канадског огранка "Лајф лајна" благосиљао је отац Јован Марјанац. Амбасадор Србије у Канади, Михајло Папазоглу захвалио се принчевском пару за све досадашње акције а принц Александар и принцеза Катарина надахнуто су говорили о потреби обнављања медицинске опреме и усавршавању здравственог кадра. Пре почетка ове вечере принцеза Катарина и принц Александар дали су изјаве за РТС.

Моја Финдација "Лајф лајн" и ја радимопуно на раном откривању рака дојке,у Њујорку, Торонту, Чикагу.Ја сам врло тужна што је је Србија по броју оболелих жена на првом месту у Европи.Као супруга, мајка и бака ја сам забринута за младе жене.Мој супруг и ја смо сарађивали са министром здравља и посетили сваку болницу и Дом здравља у Србији", рекла је Њ.К.В принцеза Катарина Карађорђевић.

Његово краљевско височанство, принц Александар каже да је поносан на рад ове Фондације и додаје „Једна од акција била је у Денверу ,са др Меглером, који је стручњак за рано откривање глувоће а моја супруга је, у сарадњи са министром здравља покренула акцију да свака болница има апарат за контролу слуха код беба"

Претпрошле недеље су били у Њујорку а потом у Денверу, Колорадо, где су преко велике организације "Проџект кјур"  обезбедили више контејнера пуних медицинске опреме.

Наша дијаспора ради врло добро. То су дивни људи који се одазивају на позив ове Фондације да се помогне здравству у Србији.Ми имамо и пуно пријатеља који нису Срби али воле Србију и наша земља треба да има бољи ПР и да сарађује са свим људима без обзира на конфесију и етничко порекло", каже принц Александар

Принцеза Катарина сваке године организује велике скупове домаћих лекара, које назива херојима, и специјалиста из чувених светских клиника. Каже да планира да и медицинске сестре из Србије шаље на усавршавање а вест да и РТС има акцију за рано откривање рака овако је прокоментарисна.

Сада је у плану да 20 наших радиолога пошаљемо на усавршавање у иностранство и надам се да ће, по повратку, пренети нова знања својим колегама", каже принцеза Катарина а принц Александар додаје:

И РТС ради врло добро са прегледима за рано откривање рака .Честитам РТС-у"

Великодушне донације У Торонту су за набавку ултразвучног апарата за београдски Институт за ронкологију и радиологију потписивани чекови а постери Новака Ђоковића, уља на платну, аутограми златних ватерполиста и лоптица са Новаковим потписом лицитирани по хиљаду, две и више хиљада долара. Даме окупљене у борду "Лајф лајна" могу бити задовољне. Џуди Ђурђевић,извршни директор у "Лајф лајн Канада" каже да су као организација успешни јер их људи препознају по помоћи коју сваке године шаљу у Србију.

За забаву се побринуо у Канади популарни бенд "Лемон бакет оркестра" а балони су били знак примљених донација. Вече је било више него успешно и по традицији завршено је краљевим колом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво