Ритмови Милије Белића у Паризу

Изложба Милије Белића под називом "Ритмови" отворена је 7.октобра у париској галерији Оливије Нувеле (Olivier Nouvellet). Милија Белић, мултимедијални уметник српског порекла који већ више деценија гради успешну каријеру на релацији Београд-Париз, представиће свој најновији циклус скулптура "Glissandi".

Скулптуре, реализоване у металу и дрвету, својим апстрактним формама евоцирају блискост са музичким универзумом, што с огледа и у називима коришћеним за изложбу.

Ритам је већ дуго централна тема Белићевих уметничких преокупација, како у сликарству тако и у скулптури. 

"Оно што остане после слике је ритам", Милија Белић.

Сматрајући да појам ритма, који обједињује простор и време, поредак и кретање, математику и хедонизам, најбоље осликава суштину естетског феномема, Белић доследно примењује резултате свог дугогодишњегтеоријског истраживања и у практичном раду.

Белићева књига "Апологија ритма" (Apologie du rythme, L'Harmattan, Paris, 2002), публикована докторска теза коју је са успехом одбранио на париској Сорбони, посвећена ритму у ликовним уметностима, постала је одавно незаобилазно штиво на многим универзитетима.

Крајем месеца, од 21. до 28. октобра, Милију Белића, као јединог српског представника , очекује учешће и на 72. париском салону "Réalités Nouvelles". Белић је већ неколико година у најужем руководству овог најпознатијег салона апстрактне уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво