Монодрама "Чучук Стана" у Цириху

У Цириху је протеклог викенда у организацији Драгана Ђерића власника књижаре-галерије "Фреска", одржана монодрама "Чучук Стана" којом се публици представила глумица Мира Ђурђевић.

Из пера Рајка Ђурђевића у режији Грузијке Цизане Мурусидзе, настала је снажна монодрама Чучук Стана која је поткрепљена и историсјким чињеницама коју нам са сцене доноси глумица фантастичног талента, Мира Ђурђевић, сазнајемо од др Мишка Јовановића.

Монодрама говори о животу српске и грчке хероине Чучук Стане која је била жена хајдук Вељка Петровића и великог грчког јунака Јоргакиса Олипиоса, рођене крајем 18. века у селу Сиколе близу Неготина, а сахрањене под Олимпом.

Мира Ђурђевић је својим изузетним глумачким талентом, упечатљиво, уз снажне и емотивне драмске набоје релистички приказала живот ове ванвременске жене, која је управо својом снажном личношћу, израженим темпераментом и јаким карактером оставила неизбрисив траг у историји Србије и Грчке, а неправедно је заборављена.

Публика је без даха пропратила ову истовремено необичну, занимљиву, али са друге стране веома тешку и емотивну причу. Многи су на моменте плакали, туговали, преживљавали њену судбину, али се и насмејали уз врцав дух хероине и њених пустоловина.

Гумица Мира Ђурђевић је ове вечери једноставно владала сценом и снажним драмским уживљавањем успела да публику из стварности премести у далеки 18. век и тешка времена под турским ропством. Многи су те вечери сазнали и неке нове историјске чињенице о нашој хероини Чучук Стани.

"Заиста сам одушевљен монодрамом Чучук Стана коју нам је снажним глумачким изразом представила сјајна глумица Мира Ђурђевић. Публика одавно није присуствовала овако снажној и емотивној представи, која поред тога обилује и неким сасвим новим историјским подацима и чињеницама из времена турског освајања и живота Чучук Стане. Монодрама је један захтеван, ако не и најтежи облик извођења у позоришту и није ни мало лака за играње. Ако се уз сјајан текст поклопи маестралан глумачки таленат, аутентични костим, реквизити и музика, онда се дешава да публике остане без даха и да на ногама испрати и дугим аплаузом награди глумицу. Једноставно, сјајан и раскошан таленат глумице Мире Ђурђевић допринео је да публика буде одушевљена", рекао је др Мишко Јовановић за Програм за дијаспору РТС-а.

Креаторка Верица Ракочевић Кузманчевић је урадила костим, а уметничка слика Чучук Стане (визуелно решење са плаката) рађена је у стилу хиперреализма техником уља на платну иконописца Милана Цвјетићанина.

Те вечери глумица Мира Ђурђевић је успешно оживела лик и дела Чучук Стане, а публика у Цириху је свакако својим присуством допринела да лик и дело наше хероине Чучук Стане спасе од заборава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво