Каменчић по каменчић - икона

Многи људи се окрећу уметности у последње време, што говори да се укупна свесност људског рода повећава. Тако је и Драган Кнежевић из Источног Сарајева, већ пензионер, пре петнаестак година запловио кроз топао светлећи океан мозаика.

Сваки каменчић, у његовим иконама, као да у себи садржи целину светог лика, као што свака мисао у себи има суштину целе васионе.

У икону Свете Мати Ангелине, Драган је уткао око 4.300 стаклених парчића и тристотине радних сати. Ову икону поклонио је тек изграђеној цркви, посвећеној Светој Мати Ангелини у населу Тилава у Источном Новом Сарајеву.

Земљиште за изградњу ове цркве поклонила је породица Шкрба.

Драган Кнежевић, љубитељ побожности свакодневно ниже каменчић по каменчић у непропадљиво благо божанске воље. Овом уметничком благодати, све што је до сада створио, охрабрује обећањем да ће се још многи светитељи наћи у чудесном лавиринту разнобојних каменчића.

Драган Кнежевић израдио је и мозаичну икону Светог Василија Острошког, у природној величини, и за то дело добио је похвале од многих свештеника. Посебно му значи подршка, коју му пружа протојереј ставрофор Ранко Билинац.

За израду мозаика, Кнежевић користи искључиво наменско мозаичко стакло, које набавља из Лондона, где је некада радио у Амбасади Босне и Херцеговине.

Од саме куповине материјала, већи проблем му представља достава из Енглеске на адресу у Републици Српској.

Драган Кнежевић каже да до сада није радио по наруџби и да би било веома тешко направити материјалну процену његових радова. Уметничка остварења део су његовог домаћинства, поклон члановима породице и пријатељима.

На првој самосталној изложби у Источном Сарајеву, љубитељима уметности представио се и осталим ликовним радовима, који су најчешће рађени техником уља на платну. Публици се допадају и радови рађени од дрвета, камена и метала.

Највећи део Кнежевићевих експоната краси породичну кућу за одмор и њено двориште.

У свом животном и радном простору Драган Кнежевић повезао је две стварности, два света, видљивог и невидљивог, како то каже Горан Јанићијевић, професор Академије Српске православне цркве за сликарство и рестаурацију.

Мозаик, као једна од најстаријих уметности, привукао је Кнежевићеву пажњу приликом обилазака храмова и манастира широм Босне, Србије и Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво