Криза српских медија у Македонији

Медији српске националне заједнице у суседној Македонији су већ годинама у кризи. На самој су ивици опстанка и све их је мање, а основни разлози су финансијске природе јер је подршка како од македонских власти тако и од матице Србије све слабија.

На недавном конкурсу за суфинансирање медијских пројеката Министарства културе и информисања Владе Републике Србије нису успели да прођу „Србтел", интернет телевизија која је дуже времена успешно покривала дешавања на подручју целокупне Републике Македоније (РМ), као и Културно-информативни центар (КИЦ) „Спона", који делује у континуитету од 2006. године "Упркос одбијању пројекта за суфинансирајућу подршку једином гласилу на српском језику у  Македонији", наводи Милутин Станчић директор Управе за унапређење језика мањинских заједница Владе РМ.

За разлику од „Србтела" који је након оваквог, за њих негативног исхода, конкурса морао потпуно да обустави свој рад КИЦ „Спона" је за сада морао да угаси само часопис за културу „Слово", а докле ће остали сегменти ове куће успети да раде- неизвесно је.

Не кријући разочарење и незадовољство оваквим исходом конкурса Милутин Станчић објашњава: „Већ дуги низ година код ресорних министарстава у Србији не постоји једна свеобухватна анализа и систематичан приступ у сагледавању рада наших медија у Македонији".

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Станчић је упозорио: „Уместо да се ради на укрупњавању тих медија и да се даје приоритет пре свега онима који делују на целокупном територију Македоније који, дакле, обавештавају не само српску већ и македонску јавност, овде су више подржани медији који немају континуитет и који у свом извештавању имају пре свега локални карактер и значај".

„Треба рећи да ни на уобичајеним организованим јавним дебатама о медијима у дијаспори и региону не даје се права слика о стању медија на терену и тако се не показује права суштина проблема тих медија", рекао је Станчић.

Велика су очекивања етничких заједница и од новог закона о медијима који је у припреми и само се чека се да га изгласа македонски парламент, односно Собрање, подсетио је Станчић додајући да он како је најављено, предвиђа отворање посебаног канала за мањине на македонском јавном сервису.

Реч је о новом, Четвртом каналу на Македонској националној телевизији (МТВ) где би све заједнице - српска, турска, бошњачка, влашка и ромска, добиле знатно већи временски простор, бољу опрему и појачали своје редакције, рекао је Станчић уз напомену да су то за сада очекивања која зависе и од дуго најављиване реформе и реорганизације јавног сервиса.

За сада су у Македонији преостала само два медија на српском - получасовна емисија „Видик", у оквиру македонског јавног сервиса (МТВ), која иде три пута недељно, али у неадекватном мање гледаном термину, као и локална приватна телевизија „ТВ плус" у Куманову, закључио је Станчић.

Очито да је стање српских медија у Македонији изузетно тешко и да без адекватне и континуиране подршке из матице тешко очекивати да би они могли да опстану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво