Потпис петогодишњег Кнеза Михаила у Адлигату

У "Адлигату" је пронађена двеста година стара књига о полицији на којој је кнез Михаило Обреновић оставио свој потпис и белешку: 12. новембра 1828 године у Пожаревцу. Ова белешка је доказ да је напредни син кнеза Милоша и кнегиње Љубице умео да пише већ у петој години живота.

Књига на којој се потписао, тада петогодишњи, кнез Михаило Обреновић је, вероватно, прва српска књига о полицији, штампана 1813. године, свега две године по оснивању Министарства унутрашњих дела (1811), на челу са Јаковом Ненадовићем, првим министром, наводи се у саопштењу удружења "Адлигат".

Удружење "Адлигат" (Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања)  позива Министарство унутрашњих послова на сарадњу посебно ако се оствари план о којем је недавно говорио министар Небојша Стефановић и ускоро оснује музеј полиције јер како наводе из "Адлигата", поседују читаву збирку, за полицију значајних, књига и предмета. 

Наслов књиге је "Полиција по изложенију г. Соненфелса" а превод на српски је учинио "заклети адвокат Симеон Петровић" из Темишвара.

Штампана је у Будиму, на народном српском језику тог времена, годину дана пре Вукове „Писменице сербскога језика по говору простога народу написане". Преводилац у предговору јасно стаје у одбрану коришћења народног језика у литератури.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво