Уметничка колонија у Будимпешти

У Будимпешти је обележен десети рођендан Удружења уметника "Круг" у оквиру традиционалне Meђународне уметничке колоније "360 степени".

Уметничка колонија „360 степени" окупила је  писце и ликовне ствараоце из Мађарске, Србије, Немачке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Словеније и Италије.

У дворишту и галерији Српског културног центра у Будимпешти настала су уметничка дела која су уједно и неизбрисиви трагови постојања и рада Удружења уметника „Круг".

Тема овогодишње колоније била је  савремена српска књижевност у Мађарској. Ликовни уметници су на основу свог сензибилитета пренели импресије на сликарска платна.

Били су заступљени мотиви песама или поетске прозе Петра Милошевића, Војислава Галића, Драгана Јаковљевића и Грге Олаха, од којих су Јаковљевић и Олах и лично учествовали у раду колоније. У ужем кругу поклоника писане речи разговарало се и о различитим аспектима савременог стваралашта писаца у Мађарској.

Током завршне вечери свећице на рођенданској торти заједно су угасили оснивачи Удружења уметника „Круг": Иван Јакшић, Диана К. Ђурић, Драган Јаковљевић, Радивој Галић, Ксенија Голуб, Даница Брцан, Јасенка Галић Васић, Грга Олах, Виктор Добромировић на челу са председником удружења Миланом Ђурићем. У музичком делу прославе наставку наступио је састав „Бабарога" из Будимпеште чији су репертоар чиниле рок и поп нумере са простора бивше Југославије.

Организатор Уметничке колоније „360 степени" је, по традицији, Удружење уметника „Круг", док су њени суфинансијери ове године били: Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Србије, Културни и документациони центар Срба у Мађарској и будимпештанске српске самоуправе 13. и 5. кварта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво