Насиље над женама тема конференције у Вићенци

Конференција "Насиље над женама” одржана је 11. маја у Вићенци. Организатор скупа је Марина Перић, кандидаткиња на локалним изборима у Вићенци, а учествовала је и наша књижевница Рада Рајић Ристић, изневши свој став о положају савремене жене у модерном друштву.

"Данашње савремено друштво које ми идеализујемо и величамо, све више и више жену гледа као "својину" или предмет. Данашња жена је погрешно схватила концепт слободе за коју се деценијама борила. Слобода данашње жене не огледа се у томе што она може обући мини сукњу и обути ципеле са штиклама од 12 центиметара; она мора да схвати најозбиљније да мушкарац не сме да је гледа као играчку, већ као себи равно биће. Не треба да дозволи да буде уцењена и условљена на радном месту и да буде предмет злостављања", рекла је Рада.

Конференцији су присуствовали и наши сународници из удружења Видовдан и фотограф Ненад Мартиновић.

На конференцији је говорио и адвокат Паоло Меле, велики пријатељ српског народа; он је већ гостовао у Београду 2006. у Министарству за дијаспору где је представио своју збирку песама Иконе и трње, писану у коауторству са песникињом Радом Рајић Ристић.

Медицински техничар, Мишеле Волпин, запослен у градској болници Сан Бортоло у Вићенци, изнео је податке о све већем броју жена које су подвргнуте насиљу у породици. То је феномен који је у порасту на Западу и који узима све више маха у породици и ван ње.

Наша књижевница Рада Ристић прочитала је песме, прикладне за тематику скупа.

број коментара 0 пошаљи коментар