Прослава Дана Европе у Темишвару

Дан Европе обележен је 9. маја у Темишвару у организацији Префектуре жупаније Тимиш и града Темишвара поред традиционалног обележавања Дана независности Румуније и Дана победе над фашизмом.

Свечаности на Тргу слободе присуствовали су највиши званичници жупаније Тимиш, префект Ева Андреаш, председник жупанијског савета Калин Добра, градоначелник града Темишвара Николаје Робу, европарламентарка Марија Грапини, као и представници конзуларног кора.

Главну и централну улогу у конзуларном кору имао је председавајући Његова екселенција генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић. У својству председника конзуларног кора господину Тадићу је припала част да се једини од дипломата обрати присутнима. Он је подсетио на европске вредности за које је и Република Србија трајно опредељења и значај жупаније Тимиш и града Темишвара у њиховој изградњи, као и допринос конзуларног кора (18 конзуларних представништва) у стварању боље европске слике Темишвара.

Поводом свечаности, на тргу су постављени штандови конзуларног кора, на челу са штандом Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару, а потом са штандовима конзулата Немачке и почасних конзулата Шведске, Молдавије, Перуа, Бугарске, Шпаније, Јужне Кореје, Мађарске, Француске, Италије, Македоније, као и друштва Арапско-румунског пријатељства и Европске дирекције за информисање.

„Српски штанд" је многобројним посетиоцима промовисао туристичке потенцијале Србије и гастрономске специјалитете уз дегустацију. Грађани су се посебно интересовали за пропагандне материјале туристичких дестинација у Србији које је Генерални конзулат већ туристички промовисао у Темишвару.

Наставак свечаности обележила је парада културно-уметничких група на Тргу слободе под називом „Европа то смо ми". У фолклорној изложби учествовала је и Школица фолклора АКУД „Младост" из Темишвара под уметничким руководством Сенадина Крстића. Играма из околине Београда Младосташи су верно приказали посебност српског етнолошког корена. Лепота игре и ношње стилски и музички су обогатили представу која је осликавала лепоту мултикултуралности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво