"Поетика луткарског израза" у Источном Сарајеву

Међународни Фестивал луткарских позоришта, деветнаести фестивал по реду, „Лут фест“ у Источном Сарајеву траје до 13. до 18. маја. За шест фестивалских дана публици ће се представити једанаест позоришта из седам земаља – Србије, Бугарске, Шпаније, Хрватске, Естоније, Босне и Херцеговине и Ирана.

Пред публиком у Источном Сарајеву, први пут ће наступити луткарско позориште „Димак" из Ирана, представом „Мачмалоy", редитеља Алберта Биџонија.

Фестивал у Источном Сарајеву кроз „Поетику луткарског израза" упловиће у „Свијет Принцеза", „Трапавих змајева", „Игре времена", „Кабареа на концу", „Паткице Жуткице", „Проданог смијеха" и других.

Из Србије, у Источно Сарајево, дошло је Позориште из Суботице са представом „Авантуре с Карлсоном" у режији Веселина Бојдева, Позориште лутака Ниш са представом „Паткица Жуткица" у режији Дејана Гоцића и Народно позориште „Тоша Јовановић" Зрењанин, који ће се ове године представити најновијим луткарским остварењем „Трапави змај", у режији Ирене Тот.

У оквиру Фестивала - одржаће се и богат пратећи програм који је у знаку истраживачког приступа у свим областима луткарске уметности.

Планирана је и петодневна радионица Гранд гињол лутке од рециклираног материјала, коју ће водити Зорана Милошевић, луткарка и мајстор лутака у Позоришту лутака „Пинокио" Београд. Одржаће се и тродневна радионица анимације „Платно као лутка", водитеља Јована Царана, луткара и редитеља, дугогодишњег сарадника Народног позоришта „Тоша Јовановић" из Зрењанина.

На овом фестивалу у Источном Сарајеву биће представљени различити облици луткарског израза и истраживачки процеси у његовом развоју.

На „Лут фесту" наћи ће се и писана издања, литература, која поткрепљује процесе луткарске уметности.

Фестивалске представе у такмичарском програму, кроз све елементе значајне за луткарство и луткарску уметност, оцењиваће жири којим председава професор Боњо Лунго, редитељ из Бугарске и чланови, Живомир Јоковић, редитељ из Србије и Младен Јанковић, професор музике из Републике Српске.

За госте и учеснике фестивала Туристичка организација Источно Сарајево представиће туристичке потенцијале града у оквиру фестивалског програма „Луткарске вртешке на Равној Планини и Јахорини".

Извршни продуцент „Лут феста" у Источном Сарајеву је Александра Митрић Штифанић, а генерални покровитељ Министарство просвијете и културе Републике Српске.

број коментара 0 пошаљи коментар