Сликарка Јармила Вешовић награђена првом наградом

Српска сликарка Јармила Вешовић, награђена је првом наградом за цртеж на недавно завршеном “Салону цртежа и акварела” у Гран Палеу.

На једном од четири престижна уметничка салона, која су под заједничким именом "Арт капитал" организована у Паризу, цртеж наше сликарке из серије "Похвала теби", у комбинованој техници, у византијском злату и љубичастим тоновима, париски жири је окарактерисао као скулптуру на хартији "сублимно обојену, која оставља метални утисак и постаје скулптура у звучном ритму сенке и светла, са два прозирна крила открива апстрактно писмо, материју, спремну да крене у бескрај."

"Излагала сам по позиву поводом 50 година постојања тог салона, који је ове године окупио 2000 уметника са свих меридиана", каже за РТС Јармила Вешовић, која деценијама живи и ствара у Паризу, додајући да јој награде доносе осећање мира и сигурности.

"Оне су знак да сам на свом правом путу , што је јако важно. Уметници су најчешће сами и неприхваћени и пуни питања који доносе немир И сумњу у себе, што је и нормално. Желим да задржим своју скромност и кажем да је мој цртеж добио награду, мој рад, коме припадам читавим својим бићем", каже Јармила Вешовић за Програм за дијаспору РТС-а.

У оквиру "Арт капитала", одржавају се и салон "Француских уметника", "Независних", и "Компарезон". На чувеном "Компарезону" Вешовићева се представила са више метара високом инсталацијом под називом "Непознате констелације", у сличној техници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво