"Просвјета" Вуку на Сретење

Поводом празника Сретење и Дана државности Србије, делегација СПКД Просвјета Аустрија обишла је и положила венац на споменик Вуку Караџићу у Бечу у улици Разумовски. Просвјета већ годинама традиционално обележава овај празник, као и друге важне датуме српског народа, различитим акцијама у оквиру свог програма Култура сећања.

Чланови Просвјете очистили су и уредили простор око споменика, а председник, проф. Мијалковић је у име Друштва положио венац посвећен сећању на Вука и његово дело.

„Логично је да смо због обележавања овог важног празника одлучили да обиђемо нашег Вука и тиме одамо почаст његовој огромној улози на ослобођењу српског народа, колико од туђинске власти, толико и од незнања и неписмености. Сретење је и духовни и државни празник, па мислимо да је важно управо данас се подсетити његове улоге у Првом српском устанку, али и у целом процесу Српске револуције и целокупног његовог рада. Када смо већ код историјских датума, Вук је 1814, док је у Србији трајала Хаџи Проданова буна и припремао се Други српски устанак, у Бечу објавио своју Славено-сербску пјеснарицу и Писменицу сербскога језика, па се може рећи да су се борба за ослобођење и борба за нову просвећеност нашег народа почеле једновремено, а да их Вукова фигура симболично повезује на најбољи начин. Осим тога, Вук се упокојио пре 154 године, 7. фебруара, недалеко одавде, у Мароканергасе, па је ово права прилика да поштујући успомену на њега положимо венац на његов споменик", рекао је Мијалковић.

Било би лепо када би Срби у Бечу чешће обилазили Вуков споменик, а радо бисмо предложили бројним туристичким агенцијама које доводе наше људе у Беч, да ово место укључе у своје програме, били су сложни чланови Просвјете.

Програм Култура сећања ће се и ове године наставити, у припреми су нове акције и нови пројекти одбора СПКД Просвјете у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво