Књижевно дружење у Цириху

Вече пријатеља уметности одржано је овог пута 9. фебруара у циришком Светоуспенском храму. Након химне и благослова, СПКД "Просвјета", Удржење српских писаца Швајцарске, Удружење жена др Драга Љочић, СКУД "В.С. Караџић", Божица Боба Недељковић, Дејан Зорић и Зоран Павловић представили су се гостима песмом, писаном речју, хуманитарним радом, монодрамом...

Из Србије, тачније из Сремске Митровице, на ово дружење дошла је књижевница Мирјана Марковић која је представила своје радове и нову књигу Моћне жене љубављу зборе, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Алексић.

Мирјана је поклонила свима уникатне радове и своју књигу која говори о знаменитим женама српске историје. Гости изненађења били су Роман Марки и бенд Еволуција.

Дружење се наставило и 10. фебруара у кафе књижари Фреска. Након седнице Удружења српских писаца где су донете конструктивне одлуке, књижевници су упознали гошћу, Мирјану Марковић са управом.

Као и предходно вече, програм је почео химном у извођењу Божице Бобе Недељковић. Госте испред СПКД Просвјета поздравио је потпредседник Слободан Пецељ, испред Удружења српских писаца Швајцарске председник Милисав Ђурић, испред удружења жена др Драга Љочић, председница Весна Кравар Митровић и подпредседница Олга Јовановић.

На овом дружењу били су гости из Удружења српских привредника Швајцарске као и књижевник из Минхена, Ахмед Диздаревић. Госте је у име књижаре Фреска поздравио власник Драган Ђерић.

Књижевница Мирјана Марковић је представила своје књижевно стваралаштво и предала поклоне, рекавши да је изузетно срећна што се успоставља сарадња између матице и српске дијаспоре у Швајцарској и на тај начин чува наш језик.

Вече је употпуњено песмама Божице Бобе Недељковић и Дејана Зорића. Премијерно је изведена монодрама Божице Бобе Недељковић Мој Драгане.

 Биографија

Мирјана Марковић рођена је 1965. године у Осијеку, Хрватска. Дипломирала је на Филозофском Факултету у Новом Саду, на одсеку историје. Специјализирала је на Факултету политичких наука у Београду. Тренутно је запослена у Градској управи за културу, спорт и омладину у Сремској Митровици.

Режирала је многобројне позоришне представе и водила драмски студио „Арс" при центру за културу Сирмијумарт. Увела факултативну наставу на ромском 2001. у школи Добросав Радосављевић Народ у Мачванској Митровици у којој је била директор, а настава се и данас изводи.

Режирала је позоришне представе: Капетан Џон Пиплфокс Душко Радовић и Крваве свадбе Ф. Г. Лорке у којима су глумили чланови Друштва за културу и просвету Рома Баре Јага из Мачванске Митровице.

Објавила је девет књига поезије: Откривања душе 2005, Паучина ужитка 2006, Буди ми јутро 2007, двојезичну књигу ромских песама штампану на српском и ромском језику Велике ватре - Баре јага 2008. године чије штампање је подржало Министарство културе Републике Србије, Ноћ бојим у плаво 2009, двојезичну књигу песама на српском и јапанском језику Инфициран љубављу, књигу поезије Вајар 2012.године, Чоколада и вино 2017. г, Моћне жене љубављу зборе 2017. г. чије штампање је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и романе Интригантно шкакљиво 2011.  и  Клик 2015. године.

Аутор многобројних рецензија познатих писаца, заступљена у више књижевних часописа, антологија поезије у Србији, Републици Српској, Француској, Индији, Турској и другим државама. Посредством Амбасаде Републике Србије 2011. године поклонила 200 књига Инфициран љубављу народу Јапана као вид помоћи кроз културу за катастрофу која их је задесила.

Учествовала и на Фестивалу поезије у Истанбулу где је поред предстваљања свог књижевног рада говорила и о борби против насиља над женама у Србији. Председник је Књижевне заједнице Сремска Митровица, члан Управног одбора Друштва књижевника Војводине и члан Удружења књижевника Србије.

Поезија јој је преведена на немачки, турски, енглески, шведски, француски, бугарски, јапански, русински, португалски, бенгалски, ромски и урду језик.

Добитник је награде Мисаоник, награде Лирски печат за књигу поезије Вајар и награде за очување књижевне баштине Златни слововез Друштва уметника Слава из Ниша.

У оквиру пројекта Берачице, осмишљеног од стране Института за уметничку игру из Београда и Галерије слика Сава Шумановић из Шида глумила Ромкињу и говорила стихове из књиге „Велике ватре" у представи-перформанс Игра Саве Шумановића - Берачице 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво